Provincie Zuid-Holland

12-02-2001

Doorbraak: voortgezet onderwijs op Vinexlocaties Ypenburg en Leidschenveen

In Leidschenveen en Ypenburg komen scholen voor het voortgezet onderwijs. Stichting Confessioneel Onderwijs Lucas, Stichting Scholengemeenschap Dalton-Vatel, St.-Maartensstichting, Stichting Veurs-Huygens en het Atlascollege tekenen hiervoor op dinsdag 13 februari een convenant in het provinciehuis in Den-Haag. Met de ondertekening worden de afspraken vastgelegd die een aantal schoolbesturen en gemeenten hebben gemaakt over de voorzieningen in het voortgezet onderwijs in de nieuwbouwwijken. Deze afspraken zijn tot stand gekomen nadat staatssecretaris K. Adelmund van Onderwijs de provincie Zuid-Holland had gevraagd een voorstel te ontwikkelen.

De provincie Zuid-Holland heeft een regioplan Ypenburg/Leidschenveen opgesteld. Door het regioplan zijn bestaande tegenstellingen tussen betrokken schoolbesturen overbrugd. Met het ondertekenen van bovengenoemde overeenkomst en convenanten conform het regioplan wordt voldaan aan de eisen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en staat de en Wetenschappen en staat de vestiging van nieuwe scholen niets meer in de weg.

De overeenkomst regelt de overdracht van gebouwen en medewerkers in Voorburg die achterblijven op de locatie Rijnlandlaan in combinatie met de overdracht van de activiteiten door SCO Lucas naar een nieuw te bouwen school in Nootdorp.

Het eerste convenant heeft betrekking op de vestiging van scholen voor voortgezet onderwijs op Ypenburg en Leidschenveen

Op Ypenburg zullen sgm Esloo en het Atlas College elk een school voor het voortgezet onderwijs vestigen voor leerlingen met een aanbod HAVO en VWO. Naar verwachting zal de nieuwbouw voor beide vestigingen in het schooljaar 2002/2003 gereed zijn. Tot die tijd zullen beide scholen in tijdelijke voorzieningen worden gevestigd.

Op Leidschenveen zal het Veurs-Huygens-College een nevenvestiging bouwen met een HAVO-VWO-afdeling. Dit gebouw zal eveneens gereed zijn in 2002/2003

Ondertekenaars van dit convenant zijn:

* Stichting Veurs-Huygens te Leidschendam/Voorburg
* St. -Maartensstichting te Voorburg

* Stichting sgm. Dalton-Vatel

* Stichting Confessioneel Onderwijs Lucas te Voorburg
* Gemeente Rijswijk, bevoegd gezag van openbare sgm Atlas College te Rijswijk

* Gemeente Den Haag, bevoegd gezag van diverse openbare scholengemeenschappen

* Vertegenwoordigers van de gemeenten Rijswijk, Den Haage gemeenten Rijswijk, Den Haag, Voorburg, Nootdorp, Leidschendam, Pijnacker en Delft

Het tweede convenant heeft betrekking op de vestiging en verplaatsing van het St. Stanislascollege te Pijnacker naar de Meidoornlaan ten behoeve van een vestiging van een school met dubbelaanbod HAVO. Hiervan zijn de ondertekenaars Stichting Veurs-Huygens, St.-Maartensstichting, Stichting sgm. Dalton-Vatel en SCO Lucas.