Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Esdoorn beteugeld in Scheveningse Bosjes

Maandag 12 februari start de dienst Stadsbeheer in de Scheveningse Bosjes met een proef die zich richt op het beheersen van de esdoorn. Deze boomsoort groeit sterk en verdringt daarmee andere boomsoorten te verdringen. Dit tast de natuurwaarde van een bos aan. De proef is een onderdeel van een landelijke studie van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij naar geïntegreerd bosbeheer en gaat 5 jaar duren.

Het proefgebied ligt langs de noordzijde van de Scheveningseweg ter hoogte van de Adriaan Goekooplaan en is opgedeeld in twee deelgebieden.

Proefgebied 1

Het eerste proefgebied is ongeveer 1,4 hectare groot en bestaat vooral uit eiken en beuken die in 1948 zijn geplant, maar waar onder het kronendak spontaan jonge esdoorns zijn opgebloeid. In deze proef gaat Stadsbeheer onderzoeken hoe deze esdoorns onder controle kunnen worden gehouden. Hiervoor is het proefgebied onderverdeeld in 3 deelgebieden. In het eerste deelgebied gaat Stadsbeheer éénmalig alle esdoorns verwijderen. De overige bomen en struiken blijven staan. In het tweede deelgebied worden de komende 5 jaar alle esdoorns jaarlijks afgeknipt. Ook hier wordt de overige begroeiing ongemoeid gelaten. In het derde deelgebied worden géén speciale maatregelen genomen.

Proefgebied 2

Het tweede proefgebied is ongeveer 0,3 hectare groot en kent één boomsoort: esdoorns. Hier gaat Stadsbeheer álle esdoorns verwijderen en vervangen door eiken, berken, beuken en haagbeuken. Hier richt de proef zich met name op de vraag hoe inheemse boomsoorten het beste kunnen worden teruggebracht. Ook zorgt deze aanpak ervoor dat uitzaaiing van de esdoorn naar bijgelegen gebieden wordt voorkomen.

Door na 5 jaar de resultaten van de proeven naast elkaar te leggen wordt duidelijk op welke manier de esdoorn het best kan worden beteugeld.

8 februari 2001

last update: 12 februari 2001 ;pag.: 5874; auteur: 77 12 februari 2001 - pag. 5874 - 77