Rechtbank Leeuwarden



Stuccen is geen bouwvergunningplichtige activiteit
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 12-02-2001

De eigenaar van een woonboerderij wil op de buitenmuren een witte stuclaag aanbrengen om zo minder fraai metselwerk aan het zicht te onttrekken en er één geheel van te maken. Bij de gemeente vraagt hij in 1998 een bouwvergunning aan. De vergunning wordt echter gewijzigd op grond van een negatief welstandsadvies. De eigenaar is het daar niet mee eens en stapt naar de rechter.

De meervoudige kamer van de rechtbank in Leeuwarden, sector bestuursrecht, heeft nu beslist dat de gemeente er ten onrechte vanuit is gegaan dat voor het aanbrengen van een stuclaag een bouwvergunning is vereist. De gemeente was van mening dat de structuur van de muren door het aanbrengen van een stuclaag wezenlijk wordt veranderd, zodat stuccen valt binnen het begrip "bouwen" in de zin van de Woningwet. De rechtbank is het daar niet mee eens: het stuccen wijzigt wel het aanzien van de gevel, maar veroorzaakt in bouwkundig opzicht geen verandering.

Voor zover bekend is dit de eerste keer dat de bestuursrechter zich heeft uitgelaten over de vraag of stuccen bouwen is in de zin van de Woningwet. De uitspraak betekent overigens niet dat de eigenaar van de woonboerderij nu maar raak kan gaan stuccen; hoewel voor het stuccen dus geen bouwvergunning nodig is, kan de gemeente achteraf zonodig optreden met bestuursdwang als blijkt dat de stuclaag op de woonboerderij uit het oogpunt van welstandstoezicht niet kan worden getolereerd.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AA9918
(Zie het originele bericht)