Gemeente Vlieland


Home
Gemeentehuis
Actueel
Alg. Informatie
Toerisme/Recreatie
Musea
Onderwijs / Welzijn
Foto's
Links
Kaart

Klik hier om de nieuwe gemeentegids aan te vragen.

Actueel

Uit het Kastje

De nieuwe gemeentegids

Raadsvergadering

Structuurvisie

Derde Nota Waddenzee

Nieuws


- wegafsluiting (12-02-01)


- reddingshuisje afgebrand (15-01-01)


- wateroverlast (15-01-01)


- handhaving WRO bij gemeente Vlieland in orde (05-01-01)

BEPERKING GEBRUIK POSTWEG

Door de overvloedige regenval van afgelopen donderdag heeft de Postweg op verschillende plaatsen onder water gestaan. Bij de Kroon's Polders is de grond onder het wegdek doordrenkt. Staatsbosbeheer is daar nu bezig om het teveel aan water weg te pompen, maar om schade aan de weg te voorkomen, is besloten het gedeelte van de Postweg tussen Posthuys en CSK tot nader order af te sluiten voor motorvoertuigen zwaarder dan 3,5 TON. De afsluiting is ter plaatse aangegeven door middel van het verkeersbord C21.
Ook elders op het eiland hebben wegen en met name wegkanten te lijden van de overvloedige neerslag. U kunt helpen het wegdek te sparen door zo veel mogelijk te vermijden met uw voertuig in de berm te komen.
Behalve bovengenoemd gedeelte van de Postweg is ook het "Pad van Twintig" afgesloten voor al het verkeer. Deze verkeersmaatregel is enerzijds noodzakelijk om verdere schade aan de weg te voorkomen en anderzijds omdat de verkeersveiligheid voor gebruikers van het "Pad van Twintig" niet langer kan worden gegarandeerd.


bord c21

terug

MEDEDELING

Het kampeerterrein Stortemelk is voorlopig niet bereikbaar via de hoofdingang. In het kader van het herstructuringsplan Stortemelk wordt het asfalt van het gedeelte Kampweg, gelegen tussen het sportveld en de ingang van het kampeerterrein, verwijderd. Het wegdek van het gedeelte Kampweg zal worden vervangen door bestrating. De Bolder blijft voor verkeer bereikbaar via de ingang bij de dienstwoning.

terug

Wateroverlast
Door de overvloedige regenval in de afgelopen maanden zijn de grond-waterstanden overal op het eiland tot ongekende hoogten gestegen. Dit leidt tot verschillende vormen van overlast, waar velen over mee kunnen praten. Omdat er op veel plaatsen geen voorzieningen zijn om het water af te voeren, is aan deze situatie niets te doen. Doordat het grondwater zich op veel plaatsen ook dicht of direct onder het wegdek van de wegen bevindt, kan dit tot aanzienlijke schade leiden. Reden waarom staatsbosbeheer deze week weer begonnen is om water uit de Meeuwenduinen naar de Kroon's polders te hevelen of te pompen. Vooralsnog wordt er op dit weggedeelte voor het gemotoriseerd verkeer geen beperking van het gewicht ingesteld. Wel verzoeken wij u om met de kwetsbaarheid van dit weggedeelte zo veel mogelijk rekening te houden, door niet met zwaardere voertuigen te rijden dan noodzakelijk, en het aantal ritten op dit weggedeelte zo veel mogelijk te beperken. Ook elders kunt u helpen de schade te beperken. Rijd zo mogelijk niet door onder water staande weggedeelten, en probeer zo veel mogelijk te vermijden met de wielen in de berm te komen. Dit veroorzaakt schade aan de wegkanten. Schade die hersteld moet worden, en waarvan de kosten weer door alle inwoners moeten worden opgebracht!

het plaatselijke voetbalveld op Vlieland

terug

Reddingshuisje afgebrand

Dinsdag 9 januari jongstleden is het reddingshuisje door nog onbekende orrzaak afgebrand. Het reddings of drenkelingenhuisje is een van de meest markante "gebouwen"op Vlieland. Het staat midden op de zandvlakte de Vliehors ver verwijderd van de bewoonde wereld. Het reddingshuisje was tevens ingericht als Juttersmuseum.

In 1997 werd het door de gemeenteraad van Vlieland aangewezen als huis der gemeente. Sindsdien is het mogelijk om te trouwen in het reddingshuisje. Jaarlijks worden er gemiddeld zo'n 10 huwelijken voltrokken.

Of er dit jaar nog huwelijken in het reddingshuisje voltrokken zullen kunnen worden is nog niet duidelijk. Wellicht dat het huisje weer opgebouwd gaat worden. Het allereerste reddingshuisje dateert overigens van 1890.

Mocht u plannen hebben om in het reddingshuisje te trouwen dan is het verstandig contact op te nemen met de afdeling burgerzaken van de gemeente Vlieland. (0562-452712).

foto: Y. Bosma

terug

terug