Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Stimulering sportdeelname gehandicapten

Wethouder Stolte (Sport) wil de gehandicaptensport in Den Haag stimuleren. In de beleidsvoorbereidende notitie 'Gehandicaptensport in Den Haag' worden verschillende activiteiten voorgesteld om de drempels voor deelname aan sport door gehandicapten weg te nemen en hun sportdeelname te vergroten. Op 13 februari wordt deze notitie besproken in de commissie Sport, Promotie en Media- en Informatiebeleid.

De basis voor het beleid inzake gehandicaptensport is weergegeven in de Haagse sportnota 'Beweegredenen'. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is het streven naar optimale ontplooiingskansen voor gehandicapten, opdat zij volwaardig kunnen sporten. De onderwerpen in de notitie 'Gehandicaptensport in Den Haag' zijn onderverdeeld volgens de pijlers van 'Beweegredenen': Participatie, Professionalisering en vrijwilligerswerk, Productinnovatie en Promotie en topsport.

Naast de voorzieningen voor gehandicaptensport die er al zijn, wordt een pakket nieuwe maatregelen voorgesteld.

De belangrijkste maatregelen voor het vergroten van sportdeelname door gehandicapten zijn wat betreft participatie o.a. het ontwikkelen van een subsidieregeling voor gehandicaptensport en het aanpassen en toegankelijk maken van sportaccommodaties voor gehandicaptensport.

Op het gebied van professionalisering en vrijwilligerswerk moet o.a. een plan van aanpak worden opgesteld voor werving en behoud van vrijwilligers in de gehandicaptensport en het inventariseren en aanbieden van deskundigheidsbevordering ten aanzien van gehandicaptensport door Sportsupport.

Wat betreft productinnovatie wordt geïnventariseerd wat de wensen en behoeften zijn op het gebied van de verhuur en uitleen van aangepaste sportmaterialen aan gehandicapten. De gemeentelijke Sportotheek zal vanaf medio 2001 deze materialen gaan verhuren.

Op het gebied van Promotie en topsport zal in de Haagse sportwereld worden onderzocht of het mogelijk is om individuele gehandicapte topsporters in Den Haag te faciliteren.

30 januari 2001