PERSBERICHT

TE GAST OP HET ACHTERHOEKSE PLATTELAND

Achterhoek De streek ten oosten van de IJssel is het gebied waar de mens altijd zuinig is geweest op het landschap. Boeren en kasteelheren zorgden van oudsher voor hun omgeving. Bossen, landgoederen, rivieren en uiteraard de vele kastelen en boerenhoeven werden goed onderhouden. De streek is nooit dicht bevolkt geraakt, zodat er nu nog steeds - volop ruimte is voor mens en dier. De laatste jaren wordt de streek steeds meer ontsloten voor de vakantieganger. U bent er dan ook van harte welkom. Boerenbedrijven ontvangen u graag bij hen thuis. U kunt logeren of kamperen op het boerenerf. Er zijn streekproducten te koop en er zijn volop mogelijkheden voor recreatie in en rondom de dorpen en stadjes in de streek. De 64 pagina s dikke Plattelandsgids Achterhoek geeft alle informatie voor een actieve vakantie op het platteland. Hij is voor ' 4,95 te koop bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, tel. (0900) 26 92 888, verkrijgbaar bij VVV s in het land of te bestellen via www.achterhoektoerisme.nl

KleinschaligheidEr zijn vele soorten accommodaties op het Achterhoekse platteland. Er is keus uit vele vakantiewoningen, boerderijpensions, minicampings bij de boerderij, gedeeltes van de boerderij of (boerderij-) appartementen. De accommodaties zijn in ieder geval altijd kleinschalig. De boer en boerin zijn uw gastheer en -vrouw en heten u op het boerenerf welkom. De accommodaties variëren van kleine tweepersoons appartementen tot een hele boerderij geschikt voor een feest of een reünie(met of zonder thema). In de nieuwe Plattelandsgids Achterhoek treft u een veelheid aan adressen aan. Bij sommige adressen mag er zelfs worden "meegeholpen" op de boerderij. Veel logeeradressen hebben bovendien een eigen boerderijwinkel waar streekproducten vers van de boerderij en het land worden verkocht.

Natuur en cultuur

Rondom de steden en dorpen bevindt zich een gebied met talloze recreatiemogelijkheden. Er zijn honderden (bewegwijzerde) fiets- en wandelroutes. Een hele bijzondere fietsroute is de "boerenleenbankjes-route". Een fietsverhalenroute door de omgeving van Winterswijk langs een dertigtal boerenerven. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld een natuur-leerpad en een levend ganzenbord om iedereen kennis te laten maken met agrarisch natuurbeheer. Verder kunt u vanaf het boerenerf o.a. tochten maken met de ligfiets, paard en wagen, met een kano, op skeelers of met de step. Bovendien zijn er een groot aantal andere activiteiten op het platteland, zoals biologische boerenmarkten, bezoekerscentra, proeverijen, workshops e.d..

Speciale activiteiten op het plattelandU vindt ook suggesties voor leuke uitjes in deze nieuwe uitgave. De meeste hebben plaats op en rondom de boerderij. Denk dan aan een wandeling in combinatie met een schildercursus, of een vlees-preuverie arrangement. Maar ook een steppentocht of een overnachting in combinatie met een ligfietstour. Een aantal boerderijen organiseert rondleidingen op en rond het bedrijf. Zo is er bijvoorbeeld ook een boerenwandelarrangement in het buitengebied van Winterswijk uitgezet, waarbij u onderweg wordt ontvangen door de streekbewoners voor koffie of een maaltijd.

Waardevol Cultuur Landschap

Dat het Achterhoekse landschap bijzonder de moeite waard is heeft de nationale overheid ook al onderkend. Twee gedeelten van het gebied (Winterswijk en De Graafschap) zijn namelijk uitgeroepen tot "Waardevol Cultuur Landschap". Om de streek nog beter bekend te maken bij het Nederlands publiek hebben het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de Provincie Gelderland en de beide WCL-gebieden financieel bijgedragen aan de totstandkoming van de Plattelandsgids Achterhoek.