LTO Nederland

Brusselse maatregelen onvoldoende gericht op snel herstel rundvleesmarkt

Dinsdag 13 februari 2001 - De Europese Commissie verzuimt maatregelen te treffen die op korte termijn de huidige crisis in de rundvleesmarkt oplossen. De voorstellen zijn er vooral op gericht op langere termijn de rundvleesproductie in te perken, en bieden daarom volgens LTO-Nederland voor dit moment geen soelaas. LTO pleit ervoor vleeskalveren en stieren op een lager gewicht te slachten en een regeling om kalfsvlees tijdelijk op te slaan.
Door de BSE-crisis zijn de prijzen voor vleesvee fors gedaald. Sinds medio oktober zijn de prijzen van slachtkoeien en van vleeskalveren met een kwart gedaald en de prijzen van vleesstieren met 20%. Doordat de consumptie van rundvlees in de EU sterk is afgenomen, overtreft het huidige aanbod van rundvlees de vraag. De EU zou volgens LTO-Nederland juist nu op korte termijn vraag en aanbod beter in evenwicht moeten brengen.
Naar de mening van LTO bestaat nog steeds onvoldoende zicht op de ernst van de BSE-crisis voor de rundvleesmarkt en de mogelijke duur ervan. Dat inzicht is nodig om de juiste en de meest effectieve maatregelen te kunnen treffen. De Nederlandse vleessector is minder negatief gestemd dan EU-landbouwcommissaris Fischler over het herstel van de rundvleesconsumptie. Om die reden moet volgens LTO vooral op de korte termijn het aanbod van rundvlees worden beperkt. Het vertrouwen in het herstel van de consumptie baseert LTO mede op het feit dat in Nederland de consumptie van rundvlees nauwelijks is gedaald. Bij de voorgestelde maatregelen tekent LTO-Nederland vooral bezwaar aan tegen de aanscherping van de veedichtheidseis van 2 grootvee-eenheden naar 1,8 GVE. Deze maatregel treft juist vleesveehouders die zich nog net staande weten te houden na de aanpassing van het EU-landbouwbeleid in de jaren negentig. Door die aanpassing kreeg de intensieve Nederlandse bedrijfstak de door de EU doorgevoerde prijsverlagingen onvoldoende gecompenseerd. Veel vleesveebedrijven hebben daardoor in Nederland in de jaren negentig al het loodje gelegd.

Nadere informatie: Siem jan Schenk (tel. 06-26248041) en Geert Pinxterhuis (tel. 06-53754289)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)