Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam handhaaft keuzevak en onderzoek Fries



13 februari 2001


Aan de Universiteit van Amsterdam blijft het in de toekomst voor studenten mogelijk een keuzevak Fries te volgen; het onderzoek op het gebied van de Friese taal- en letterkunde zal worden gecontinueerd. Wel heeft de UvA het voornemen de doctoraalopleiding Fries te beeïndigen. Sinds de start in 1994 trekt deze bovenbouwopleiding niet meer dan enkele studenten per jaar. In sommige jaren stond zelfs géén student voor deze opleiding ingeschreven. De belangstelling voor een keuzevak in diezelfde periode was groter. Vijf tot tien studenten volgen jaarlijks, ook wel als contracttoehoorder of aanschuif-student, de colleges Fries.

In het Convenant Letteren 2000+, waartoe de Nederlandse universiteiten en de minister van OCenW hebben besloten, wordt de afspraak vastgelegd om kleine letterenopleidingen ten minste aan één universiteit te behouden. In dat kader is de UvA met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) overeengekomen de opleidingen Fries en Nieuw-Grieks, die beide weinig studenten trekken, elk aan één universiteit te concentreren: Fries aan de RUG, Nieuw-Grieks aan de UvA. De beide universiteiten beogen op deze manier deze twee kleine, maar belangrijke letterendisciplines voor de toekomst veilig te stellen. Verder brengt de invoering van de bachelor-masterstructuur met ingang van het studiejaar 2002 de noodzaak met zich mee het opleidingenaanbod kritisch te bezien.

De UvA heeft twee bijzondere hoogleraren Fries, van wie de leerstoel is ingesteld vanwege de Fryske Akademy, één voor literatuur(geschiedenis), en één voor taalkunde. De UvA ziet graag dat vanuit deze bijzondere leerstoelen het huidige onderzoek in de Frisistiek wordt voortgezet. Dit onderzoek is internationaal erkend, onder meer om het belang voor de taalkunde van minderheidstalen, en trekt voldoende promovendi. Met de Fryske Akademy en de Provincie Fryslân vindt momenteel overleg plaats over de continuering hiervan.

De medezeggenschapsorganen van personeel en studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen hebben in reactie op het voornemen van het College van Bestuur en de decaan van de faculteit geadviseerd de opheffing van de doctoraalopleiding te heroverwegen en in elk geval tot een later tijdstip uit te stellen. Dit advies is nu nog onderwerp van overleg. Een nader universitair besluit wordt eind februari verwacht. Eind maart praten universiteit en Provincie verder met elkaar.