Provincie Limburg

PROVINCIE STEMT NIET IN MET HEERLENS PLAN CENTRUM-NOORD

PROVINCIE STEMT NIET IN MET HEERLENS PLAN CENTRUM-NOORD

Gedeputeerde Staten kunnen instemmen met het Heerlense bestemmingsplan Centrum-Noord, maar keuren het plan als geheel niettemin af. Via het bestemmingsplan Centrum-Noord wil de gemeente Heerlen dit gebied meer bij het bestaande centrum te trekken, om het centrum op langere termijn in functioneel-ruimtelijk opzicht verder te kunnen uitbreiden. Die aanpak steunen GS. Twee onderdelen van het plan, de bouw van een megabioscoop met 6.000 zitplaatsen en van een Factory Outlet Center, passen echter niet in het provinciaal beleid.

De gemeente Heerlen wil het gebied Centrum-Noord een multifunctionele invulling geven, met functies waarvoor in het bestaande centrum geen plaats is. De geplande voorzieningen richten zich met name op ontspanning en recreatie voor bezoekers van (grootschalige) detailhandel, de vestiging van een Factory Outlet Center (FOC), en een World Trade Center, nieuwe kantoorruimtes en de realisatie van woningbouw.

Meer onderzoek
Met die beoogde invulling van het gebied als aanvulling op en versterking van het bestaande centrum gaan Gedeputeerde Staten in grote lijnen akkoord. Afgezien van de beoogde vestiging van een FOC en een megabioscoop zijn de gemeentelijke plannen grotendeels in overeenstemming met het provinciaal beleid.
Wat betreft de megabioscoop richten de bezwaren van GS zich in eerste instantie niet tegen de beoogde locatie als zodanig, maar tegen de geplande omvangen: 20 zalen met in totaal 6.000 zitplaatsen. De vestiging van een megabioscooop als zodanig past in principe wel in het provinciaal beleid voor dergelijke voorzieningen, maar dan met een omvang van 3.000 tot 4.000 zetels. Overigens bestaan ook in Kerkrade plannen voor een megabioscoop. Op basis van de uitkomsten van de milieueffectrapportages en de onderbouwing in een bestemmingsplan zal de Provincie een definitief oordeel uitspreken. Het feit dat GS niet instemmen met een FOC en de geplande megabioscoop betekent dat een aantal wezenlijke plandelen niet voor goedkeuring in aanmerking komen. De samenhang tussen de verschillende planonderdelen en het feit dat er voor de beoordeling van het plan nog teveel onderzoeksgegevens ontbreken op het gebied van bodem, geluid, verkeer en parkeervoorzieningen hebben GS doen besluiten aan het gehele plan goedkeuring te onthouden. GS hebben de gemeente Heerlen verzocht een nieuw bestemmings-plan in procedure te brengen.

Factory Outlet
Belangrijk punt van discussie tijdens de behandeling van het plan is de voorgenomen vestiging van een Factory Outlet Center. Vanwege de omvang en het grote verzorgings-gebied, bestaat namelijk de kans dat de komst van een FOC ernstige negatieve gevolgen heeft voor de lokale en regionale detailhandelsstructuur. Bovendien zijn er inmiddels ook in de regio (Roermond, Hückelhoven en Maasmechelen) concrete plannen voor de vestiging van een FOC. Uit onderzoek dat de provincie in dit verband heeft laten uitvoeren blijkt dat de verzorgingsgebieden van de vier geplande FOCs een aanzienlijke overlap hebben, die zal resulteren in een claim op dezelfde branches, merken, consumenten en omzet. Bovendien worden de effecten op de bestaande aanbieders in de overlapgebieden (waaronder het gebied Sittard/Geleen) groter. Het besluit van GS op dit punt ligt overigens in lijn met het ontwerp-Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) waarin - met het oog op de verwachte negatieve economische effecten is aangegeven dat er slechts plaats is voor één FOC in Limburg.