Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Commissie ICT en de overheid geïnstalleerd

Minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid en minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben vandaag de commissie ICT en de overheid geïnstalleerd. De commissie gaat onderzoeken welke mogelijke consequenties ICT (informatie- en communicatietechnologie) heeft voor de inter-bestuurlijke relaties tussen overheidsinstanties. De commissie wordt voorgezeten door mr. A. Docters van Leeuwen.

De invloed van informatie- en communicatietechnologie (ICT) en de toenemende mondialisering leiden tot fundamentele en onomkeerbare veranderingen in onze samenleving. En dat geldt niet alleen voor burgers en bedrijven, maar ook voor de overheid. De vraag is in hoeverre deze veranderingen gevolgen hebben voor het beleidsproces en welke mogelijke aanpassingen binnen de interbestuurlijke relatie nodig zijn. De commissie zal zich over deze vragen buigen. Minister Van Boxtel stuurde vorig jaar de nota 'Contract met de toekomst' naar de Tweede Kamer waarin hij al een visie gaf op de veranderende relatie tussen burgers en overheid als gevolg van de toenemende invloed van ICT. In deze nota werd de commissie ICT en overheid al aangekondigd.

In zijn speech bij de installatie van de commissie sprak minister Van Boxtel over een toenemend spanningsveld tussen de functionele verantwoordelijkheden van de overheid en territoriale verdeling van overheidsinstanties. Ook de toenemende digitale dienstverlening zal in de back office van overheidsorganisatie tot een fundamenteel andere manier van denken en werken gaan leiden.

In zijn reactie vergeleek commissievoorzitter Docters van Leeuwen ICT met een doos vol ongekende mogelijkheden. ICT leidt tot een enorme kennisexplosie waarbij informatie voor iedereen toegankelijk is geworden. Tegelijk leidt ICT tot "deterritorialisering" en dat kan spanning opleveren voor Nederlandse overheidsorganisaties die nog altijd territoriale verantwoordelijkheden hebben.

De heer Docters van Leeuwen is voorzitter van het bestuur van de Stichting Toezicht Effectenverkeer en was daarvoor voorzitter van het College van Procureurs-Generaal. Van 1980 tot 1995 bekleedde de heer Docters van Leeuwen diverse functies binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken.