Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

MINOCW: Opvang leerlingen met gedragsmoeilijkheden

13 februari 2001

Persbericht: 023

OPVANG LEERLINGEN MET GEDRAGSMOEILIJKHEDEN

Er is voldoende opvang voor leerlingen met gedragsmoeilijkheden, maar bij de samenwerking met instellingen voor jeugdzorg ervaren scholen problemen. Daarom worden jeugdzorg en onderwijs beter op elkaar afgestemd. Dit schrijft staatssecretaris Adelmund in een reactie op het onderzoek 'Doorgaan totdat je niet meer kunt?' van Sardes in samenwerking met Research voor Beleid dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting in 1999 werd door de kamerleden Lambrechts, Kortram en Ross-Van Dorp een motie ingediend, waarin werd gevraagd na te gaan in welke regio's 'witte vlekken' zijn als het gaat om opvang voor leerlingen die vanwege gedragsproblemen niet naar school kunnen. In artikel 27 van de Wet op het voortgezet onderwijs staat dat scholen eerst een andere plek voor leerlingen moeten hebben gevonden, voordat ze een leerling laten gaan.

Uit het onderzoek blijkt dat er geen hiaten zijn in het systeem van opvang van leerlingen met gedragsproblemen, maar dat scholen problemen ondervinden met het verwijzen van leerlingen. De knelpunten liggen op het gebied van afstemming en samenwerking.
De VVO zal samen met het ministerie van OCenW een checklist voor scholen ontwikkelen. Met deze lijst kunnen scholen achterhalen welke instelling voor jeugdzorg zij moeten inschakelen en op welk moment. De VVO gaat regionale bijeenkomsten organiseren voor de jeugdzorginstellingen en scholen. Het doel is dat scholen en jeugdzorg elkaar in de regio beter weten te vinden. Het is van belang dat de instellingen op de hoogte zijn van elkaars activiteiten, zodat praktische afspraken kunnen worden gemaakt.
Er komt een nieuwe wet op de jeugdzorg waarin de relatie onderwijs-jeugdzorg een belangrijk thema is. Het Landelijk Centrum Onderwijs en Jeugdzorg zal de samenwerking tussen Bureau Jeugdzorg en onderwijs in de regio verbeteren.

Noot voor de redactie,