Ministerie van Defensie



Persberichten


Defensie CAO ondertekend

13-02-2001

Dinsdagmiddag is tijdens een formele bijeenkomst van het sector-overleg Defensie in Den Haag de nieuwe Defensie-CAO ondertekend. Afgelopen vrijdag (9 februari) gaven de betrokken belangenverenigingen aan hoe in hun kring werd gedacht over het voorstel van staatssecretaris Van Hoof van 16 januari. De CMHF (waarin onder meer de KVMO) en de ACOP (AFMP en AbvaKabo) waren tegen. Het AC (VBM/NOV) de CCOOP (ACOM en CFO) waren voor. Gelet op de omvang van de achterban van deze centrales leverde deze uitkomst voor staatssecretaris Van Hoof voldoende draagvlak op om in het formele Sectoroverleg Defensie de CAO voor het Defensiepersoneel tot stand te laten komen.

De collectieve arbeidsovereenkomst geldt voor een periode van veertien maanden en heeft dus nog een looptijd tot 1 oktober 2001. Over de nieuwe CAO is meer dan een jaar tussen de bonden en de staatssecretaris onderhandeld. De gesprekken leidden op 28 juni 2000 tot een zogenoemd onderhandelingsresultaat. De onderhandelaars van drie Centrales vonden hiervoor echter geen gehoor bij hun achterbannen. Grootste struikelblok bleek de verhoging van de ontslagleeftijd. In een brief aan de staatssecretaris lieten de bonden vervolgens weten onder meer over dit punt verder te willen praten. Een nieuwe patstelling leidde vervolgens tot demonstraties in Den Haag en tot een gang naar de zogeheten Advies- en Arbitragecommissie. Dit adviesorgaan beperkte zich vooral tot de verhoging van het leeftijdsontslag, omdat dat als het grote struikelblok werd ervaren. De commissie adviseerde de staatssecretaris zijn besluit tot verhoging van de ontslagleeftijd eenzijdig vast te stellen. Desondanks besloot Van Hoof toch weer te onderhandelen, hetgeen resulteerde in het bod van 16 januari.

Snel uitbetalen
Het Defensiepersoneel kan het grootste deel van de extra inkomsten van de inhaalslag vanaf 1 augustus 2000 nog bij de salarisbetaling van februari tegemoet zien. Het gaat om een salarisverhoging van 3,6% en een verhoging met 0,2% van de eindejaarsuitkering. Een eenmalige eindejaarsuitkering ter grootte van 1% van het jaarsalaris (peildatum 1 december 2000), waar het actief dienende defensiepersoneel, UKW'ers, FLO'ers en wachtgelders nu ook aanspraak op kunnen maken, zal in maart worden uitbetaald.