Actueel

Feestelijke opening Centraal Intakebureau Vreemdelingenzaken
Bron: Landelijk Stafbureau Vreemdelingenzaken 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 23-02-2001

Op 13 februari jl. is bij de Haarlemse Vreemdelingenkamer op feestelijke wijze het Centraal Intakebureau Vreemdelingenzaken (CIV) geopend. Het CIV heeft als belangrijkste doel alle vreemdelingenzaken die in het land worden behandeld te registreren en op een evenredige manier over de verschillende vreemdelingenkamers te verdelen. Tot voor kort kwamen deze zaken veelal via de betreffende politieregio bij de vreemdelingenkamers terecht en dit leidde nogal eens tot grote verschillen in werklast. Dit probleem behoort met de komst van het CIV voortaan tot verleden tijd.

Toen de behoefte aan een centraal intakebureau ontstond, is afgesproken dat dit intakebureau bij een van de reeds bestaande vreemdelingenkamers zou worden gevestigd. De vreemdelingenkamer Haarlem kwam als meest geschikt uit de bus. Het laatste half jaar van 2000 is door het projectteam met groot enthousiasme gewerkt aan de opzet van het CIV. Er moest geschikte huisvesting worden gevonden en nieuwe medewerkers komen. Uiteraard moesten alle betrokkenen tijdig worden geïnformeerd. De enorme inzet van alle betrokkenen heeft ertoe geleid dat het CIV per 1 januari 2001 van start kon gaan. De ervaringen na de eerste maand zijn zeer positief. De advocaten weten waar ze bij het aanmelden van zaken moeten zijn en het lukt goed om de zaken evenredig over de zittingsplaatsen te verdelen. Momenteel worden alleen nog de bewaringszaken bij het CIV aangemeld door de rechtshulpverlener of IND, maar vanaf 1 juli a.s. is het de bedoeling dat ook beroepen en AC-zaken (Aanmeld Centrum) bij het CIV worden geregistreerd.

Voordeel van het CIV is dat niet alleen gelet wordt op een evenredige werklastverdeling over de vreemdelingenkamers, maar dat bij de verdeling ook zal worden gekeken naar de plaats waar de vreemdeling zich bevindt en waar de rechtshulpverleners kantoor houden. Op deze manier worden heel wat reiskilometers minder afgelegd. Er is bij de opzet van het CIV gekozen om centraal te doen wat echt centraal moet. Decentraal blijft wat decentraal kan. Dit houdt in dat het CIV alleen de primaire registratie doet. Het voeren van vervolgcorrespondentie of het beantwoorden van vragen over competentie of ontvankelijkheid blijft een taak van de vreemdelingenkamers zelf.

Het Centaal Intakebureau Vreemdelingenzaken is gevestigd aan Dreef 30
2012 HS Haarlem
Faxnummer 023 - 5126 736