FNV

Logo

Afbeelding

FNV naar rechter voor regeling minimumloon jongeren De FNV spant met steun van het CNV een rechtszaak aan tegen minister Vermeend van sociale zaken. De vakcentrales vinden dat 13- en 14 jarigen recht hebben op een minimumloon. Nu geldt het minimumloon pas vanaf 15 jaar.

Het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie concludeerde al eerder dat er sprake was van meten met twee maten.

Sinds 1996 mogen ook jongeren van 13 en 14 jaar werken. Volgens de minister geldt er voor hen geen minimumloon omdat deze groep volgens de wet slechts lichte hand- en spandiensten mag verrichten.

De FNV vindt het belangrijk dat nieuwkomers op de arbeidsmarkt met normale arbeidsverhoudingen te maken krijgen. Daar hoort ook de bescherming van het wettelijk minimumloon bij, zegt FNV-bestuurder Henk van der Kolk. Het is vreemd dat de overheid van de groep met de minste ervaring op de arbeidsmarkt, de meeste zelfredzaamheid verwacht.

De FNV bestrijdt dat de jongste werknemers slechts lichte karweitjes doen. Onderzoek en telefoontjes tijdens de vakantiewerkcampagne bevestigen het beeld dat 13- en 14-jarigen zwaarder werk doen. Bovendien brengt het ontbreken van een minimumloon willekeur in de betalingen met zich mee. De jongeren kunnen dan geen beroep doen op de wet.

13 februari 2001