Persbericht
PB 01 - 14
Nijmegen, 13 februari 2001

KUN EN UMC investeren in nieuwbouw voor kinderopvang FORSE UITBREIDING KINDEROPVANG KATHOLIEKE UNIVERSITEIT NIJMEGEN

De KU Nijmegen gaat haar kinderopvang de komende jaren flink uitbreiden. Ruim drie keer zoveel middelen worden aangewend om het tekort aan kinderopvang te verminderen. Een deel van de kinderopvang wordt ingekocht, maar een ander aanzienlijk deel wordt geïnvesteerd in uitbreiding van de eigen kinderopvang op de campus. Daarvoor wordt ondermeer samen met het Universitair Medisch Centrum St. Radboud medio 2002 een nieuwe locatie in gebruik genomen. Daarnaast wordt de kinderopvang flexibeler en komen er mogelijkheden voor buitenschoolse opvang.
Thans beschikt de universiteit over de Stichting Kinderopvang Heyendaal met 72 kindplaatsen. Dagelijks worden ongeveer 120 kinderen tussen 0 en 4 jaar van medewerkers en studenten opgevangen. Deze capaciteit is niet voldoende. Uit de door de KUN gehouden enquete onder werknemers blijkt voorts dat ook het aantal beschikbare plaatsen in buurtgemeenten onvoldoende is en dat men meer flexibiliteit wenst in soorten opvang. Ook blijkt een grote behoefte aan buitenschoolse opvang.

Mantelovereenkomst
De KU Nijmegen besteedde jaarlijks 1 miljoen gulden voor kinderopvang. Dat bedrag wordt nu verdrievoudigd tot 3,25 miljoen. Daarmee kunnen vooralsnog zo'n 300 extra kindplaatsen worden gerealiseerd. De kinderopvang wordt ook flexibeler. De KU Nijmegen sluit een mantelovereenkomst met het KION voor het inkopen van bedrijfsplaatsen en voor de buitenschoolse opvang. De universiteit hoopt hiermee de capaciteit op jaarbasis in Nijmegen uit te breiden met 80 kindplaatsen en buiten Nijmegen nog eens met 75 plaatsen. Voor buitenschoolse opvang rekent de KUN op 75 plaatsen. Gezien de beschikbare capaciteit in Nijmegen zal dat aantal in elk geval in het eerste jaar niet gehaald worden.

Wachtlijsten
Met structurele inzet van extra middelen kan het probleem van de wachtlijsten niet in een klap worden weggewerkt. De middelen zijn er wel, maar het ontbreekt aan capaciteit. Om daarin structureel te kunnen voorzien gaat de KU Nijmegen, samen met het UMC St. Radboud, een nieuwe kinderopvang met 96 plaatsen bouwen op de campus. Het UMC wil daarnaast nog eens ruim 100 kindplaatsen realiseren.
Universiteit en UMC St. Radboud zullen samen minimaal 3 miljoen gulden investeren voor de (ver)bouw van huisvesting op de nieuwe locatie. Naar verwachting zullen deze plaatsen in de loop van 2002 beschikbaar komen.


----- einde bericht -----

Noot voor de pers:

Voor informatie over dit bericht kunt u contact zoeken met de afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, tel (024) 61 60 00.

Persberichten van de Katholieke Universiteit Nijmegen kunnen ook worden geraadpleegd via Internet, in de hoofdrubriek 'Nieuws' van het campusinformatiesysteem op www.kun.nl