Provincie Noord-Holland

Noord-Holland op 13 februari 2001

1. Actualisering en herijking nota grondbeleid
2. Partiële Herziening Streekplan ANZKG (Zuidas)
3. Voortgang Duinzoom Den Helder Zijpe

4. Beantwoorden Statenvragen SP over de psychiatrische zorg in het Gooi.

5. Bedrijfsinterne Milieuzorg

6. Fonds inzake het Bereikbaarheidsoffensief Noordelijke Randstad
7. Garantstelling afdekking overschrijdende kosten De Boer-budget
8. Lijst met (gedeeltelijk) goed te keuren bestemmingsplannen en verklaringen van geen bezwaar artikel 19 WRO c.a.
9. Mandatering hogere grenswaarden geluidhinder aan Gemeenteraad en B&W van Amsterdam

10. Partiële herziening bestemmingsplanvoorschriften Amstelveen 2000 (Seksinrichtingen)

11. Gemeente Hilversum; bevestiging eerdergenomen besluit tot afgifte verklaring van geen bezwaar artikel 19 WRO voor de restauratie c.a. pand Utrechtseweg 29

12. Voortgangsrapportage Programma Herstructurering Bedrijventerreinen Noord-Holland 1998-2004

13. Bestuurswisseling Landschap waterland
Actualisering en herijking nota grondbeleid
Het college besluit in te stemmen met de notitie `Met de beide benen op de grond' en daarmee in hoofdlijnen het volgende vast te stellen:
1. De nota grondbeleid uit 1994 blijft de basis voor het huidige provinciale grondbeleid

2. Grondbeleid wordt alleen ingezet voor het realiseren van provinciale strategische doelstellingen, die hetzij vastgelegd zijn in collegeprogramma, beleidsplan of andere beleidsnotities. Uitgangspunt daarbij blijft de opsomming van ontwikkelingen in de nota grondbeleid uit 1994: provinciale wegen en openbaar vervoersvoorzieningen, natuur- en landschapsbeleid, volkshuisvesting, bedrijfsterreinen en de agrarische sector. Daaraan wordt water als belangrijke ontwikkeling toegevoegd.
3. Het anticiperend grondbeleid zal worden versterkt, door aan provinciale staten voor te stellen het daarvoor bestemde krediet te verruimen tot 60 miljoen gulden en daarnaast 6 miljoen gulden te bestemmen als risicoreserve. Iedere uitgave uit het krediet zal aan het college worden voorgelegd, waarbij de besluitvorming over de bestedingen uit het krediet zal worden gebaseerd op het ambtelijk strategisch advies.

4. Met betrekking tot de taakgebonden grondaankopen zal de mogelijkheid om, naast minnelijke verwerving, bepaalde instrumenten in te zetten op de volgende wijze worden uitgebreid:
* Het instrument van onteigening zal worden ingezet voor de realisatie van provinciale doelen, mits alle mogelijke reële wegen zijn bewandeld om de grond minnelijk te verwerven, het project waarvoor onteigend moet worden zich in de overgangsfase tussen planvorming en realisering bevindt, en de aankoop van de gronden noodzakelijk is voor het realiseren van het project
* Bekeken zal worden, op basis van de ervaringen met de bestaande bedrijfsverplaatsingsregeling, de mogelijkheden die de Europese regelgeving biedt en de initiatieven die door de rijksoverheid worden genomen, of, op welke manier en in welke mate één bedrijfsverplaatsingsregeling voor de provincie Noord-Holland mogelijk is, aanvullend op de bestaande rijksregeling.
* Bekeken zal worden of, en op welke manier en in welke mate een optieregeling voor de provincie Noord-Holland mogelijk is.
* Ten behoeve van de realisering van projecten zal waar nodig meer gebruik worden gemaakt van vormen van samenwerking met gemeenten en private partijen Als naast minnelijke verwerving wordt overwogen om één of meer van bovenstaande instrumenten in te zetten, zal deze keuze expliciet aan het college worden voorgelegd; reguliere minnelijke verwerving blijft de verantwoordelijkheid van de beleidsverantwoordelijke portefeuillehouder en de portefeuillehouder grondzaken.


5. Het college besluit per project welke instrumenten worden ingezet, hetgeen na verloop van tijd de strategische lijnen zichtbaar maakt.

6. Het college zal de portefeuillehouder grondzaken verzoeken initiatief te nemen tot het vergroten van de samenwerking en de relaties tussen de verschillende grondverwervende organisaties, en daarmee de behoefte en de wenselijkheid voor de regionalisering van het grondbeleid te inventariseren.

7. De notitie zal ter bespreking worden voorgelegd aan de statencommissie ELE , waarbij de leden van de statencommissies FSB en ROB zullen worden uitgenodigd. Daarna zal de (eventueel gewijzigde) notitie in de vorm van een statenvoordracht opnieuw aan het college worden voorgelegd, ten behoeve van uiteindelijke bespreking in Provinciale Staten.

Partiële Herziening Streekplan ANZKG (Zuidas)

* bijgaande concept-voordracht vast te stellen en te agenderen voor de PS-vergadering van 9 maart 2001

* de indieners van bedenkingen te informeren.
Voortgang Duinzoom Den Helder Zijpe
Het college besluit de bestuurlijke afspraken tijdens het overleg van 11 januari 2001 met de gemeenten Den Helder en Zijpe schriftelijk te bevestigen. De bevestiging houdt in dat de provincie geen actieve rol vervult bij de voortgang van het project Duinzoom en dat het project bestuurlijk wordt gekoppeld aan het regionaal-economisch stimuleringsprogramma van Kop & Munt.
Beantwoorden Statenvragen SP over de psychiatrische zorg in het Gooi. Het college besluit de antwoorden vast
Bedrijfsinterne Milieuzorg
Het college besluit:

1. Het Plan van Aanpak Bedrijfsinterne Milieuzorg vast te stellen.
2. Het vastgestelde Plan van Aanpak Bedrijfsinterne Milieuzorg ter kennisneming te doen toekomen aan de statencommissie Milieu, Water en Groen.

Fonds inzake het Bereikbaarheidsoffensief Noordelijke Randstad
1. in te stemmen met het concept Convenant voor het "Fonds inzake het Bereikbaarheidsoffensief Noordelijke Randstad";
2. in te stemmen met het concept Reglement voor het "Fonds inzake het Bereikbaarheidsoffensief Noordelijke Randstad";
3. in te stemmen met het concept Werkprogramma "Bereikbaarheidspakket Noordelijke Randstad";

4. de daartoe strekkende statenvoordracht en het bijbehorende ontwerp-besluit in principe vast te stellen;
5. de gedeputeerde verkeer en vervoer te machtigen het concept-Convenant voornoemd en het concept-Reglement voornoemd te ondertekenen;

6. de statenvoordracht en het ontwerp-besluit om advies voor te leggen aan de statencommissies "wegen, verkeer en vervoer" en "financiën, strategie en bedrijven"

Garantstelling afdekking overschrijdende kosten De Boer-budget Het college besluit:

1. Kennis te nemen van de overschrijding met max. f 6 miljoen van het "De Boer-budget" (toegekende rijksmiddelen in het kader van de De Boer-regeling);

2. Kennis te nemen van het standpunt van de Minister van Verkeer en Waterstaat dat de provincie verantwoordelijk is voor de overschrijdende kosten van het totale projectenprogramma;
3. voornemens te zijn bij de actualisering van het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur in samenhang met het Voorjaarsbericht Provinciale Staten voor te stellen ten behoeve van deze overschrijdende kosten een extra bijdrage beschikbaar te stellen en deze ten laste te brengen van het Provinciaal Infrastructuur Fonds;

4. het door de Minister van Verkeer en Waterstaat goedgekeurde projecten-programma (inclusief de nieuwe projecten in Beverwijk en Hoorn en inclusief de verhoogde projectkosten van de HOV-banen Hilversum) vast te stellen;

5. het niet door de rijksbijdrage afgedekte gedeelte (10%) van de subsidiabele kosten van projecten van derden voor rekening van de provincie te nemen;

6. de gemeenten Beverwijk, Hoorn en Hilversum inzake de garantstelling voor de nieuwe projecten c.q. de verhoogde projectkosten te informeren;

7. De Statencommissie Wegen, Verkeer en Vervoer van het voornemen en de garantstelling in kennis te stellen.

Lijst met (gedeeltelijk) goed te keuren bestemmingsplannen en verklaringen van geen bezwaar artikel 19 WRO c.a. Het college besluit conform de voorstellen op de lijst betreffende:
* Plaatsen van een molenhuisje aan de mr. J. Takkade 10, gemeente Aalsmeer

* Bouw van twee woningen aan de Krommeniedijk te Krommenie, gemeente Zaanstad

* Bestemmingsplan "Aetsveld", gemeente Weesp
* Veranderen van een woonwinkelhuis in een woning met berging aan de Esdoornstraat 32 te IJmuiden, gemeente Velsen
* uitbreiden van een dienstwoning aan de Klaprozenstraat 7, stadsdeel Amsterdam Nrd.

* Oprichten van een transformatorstation op het Forteiland te IJmuiden, gemeente Velsen

* Uitbreiden tuincentrum met kassen aan de IJweg 1336 te Nieuw-Vennep, gemeente Haarlemmermeer

* Bouw van een woning en schuur op perceel Tuingracht 2, gemeente Graft de Rijp

* Bouw van een winkelruimte en 24 appartementen aan de Ruysdaelstraat/Jan van Scorelstraat, gemeente Heemskerk
* Veranderen van een agrarische schuur tot dienstwoning, Hallerweg 26 te Den Burg, gemeente Texel

* Bouwen van een woning en schuur, Tuingracht 2 te De Rijp, gemeente Graft-De Rijp

* Plaatsen van een dakopbouw, Marmolada 40, gemeente Amsterdam
* Plaatsen van een dakopbouw, Marmolada 38, gemeente Amsterdam
* Bouw van een openbaar toilet aan de Pieter Calandlaan, gemeente Amsterdam

* Bouw van een personeelshuis aan de Akersingel, gemeente Amsterdam
* Bouw van 4 units aan de Westerstraat 36-40/Waagstraat 15, gemeente Enkhuizen

Mandatering hogere grenswaarden geluidhinder aan Gemeenteraad en B&W van Amsterdam
Het college besluit gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet
1. Aan Burgemeester en Wethouders van de gemeente Amsterdam de bevoegdheid te mandateren tot het vaststellen van hogere geluidsgrenswaarden, zoals genoemd in de artikelen 52a, 69a en 76a van de hoofdstukken V en VI van de Wet geluidhinder en artikel 4a van hoofdstuk 3 van het Besluit geluidhinder spoorwegen.
2. Aan de Raad van de Gemeente Amsterdam de bevoegdheid te mandateren tot het vaststellen van hogere geluidsgrenswaarden voor industrielawaai, zoals genoemd in hoofdstuk V van de Wet geluidhinder, voor wegverkeerslawaai, zoals genoemd in hoofdstuk VI van de Wet geluidhinder en voor spoorweglawaai, zoals genoemd in de hoofdstukken 3 en 4 van het Besluit geluidhinder spoorwegen, voorzover de geluidsgevoelige bestemmingen geheel binnen de gemeente Amsterdam zijn gelegen en met uitzondering van de gevallen, genoemd onder 1 van dit besluit.

3. Dat Burgemeester en Wethouders en de Raad van de gemeente Amsterdam bij de uitoefening van het mandaat genoemd onder 1 en 2 van dit besluit de volgende instructies in acht nemen: a ontwerpbesluiten op aanvragen voor hogere geluidsgrenswaarden worden aan gedeputeerde staten toegezonden op het moment van tervisielegging;
b jaarlijks vóór 1 maart brengen Burgemeester en Wethouders en de Raad van de gemeente Amsterdam aan gedeputeerde staten verslag uit van het gebruik dat zij in het voorafgaande kalenderjaar gemaakt hebben van de bevoegdheden genoemd onder 1 en 2 van dit besluit; c bij de uitoefening van de bevoegdheden genoemd onder 1 en 2 van dit besluit nemen Burgemeester en Wethouders en de Raad van Amsterdam het door gedeputeerde staten terzake gevoerde beleid in acht.

4. Dat wij beslissen op bezwaren tegen besluiten tot hogere geluidsgrenswaarden als bedoeld onder 1 en 2 van dit besluit.

Partiële herziening bestemmingsplanvoorschriften Amstelveen 2000 (Seksinrichtingen)

1. reclamanten mee te delen, dat hun bedenkingen mede aanleiding hebben gegeven aan het plan gedeeltelijk de goedkeuring te onthouden;

2. goedkeuring te hechten aan het besluit van de gemeenteraad van 12 juli 2000 tot vaststelling van het bestemmingsplan `Partiële herziening bestemmingsplanvoorschriften Amstelveen 2000' (seksinrichtingen), met uitzondering van:

- de artikelen II en 3 van de voorschriften.
3. in verband met artikel 30, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening mee te delen dat herziening van het bestemmingsplan op de in het bovenstaande aangegeven aspecten noodzakelijk is.

Gemeente Hilversum; bevestiging eerdergenomen besluit tot afgifte verklaring van geen bezwaar artikel 19 WRO voor de restauratie c.a. pand Utrechtseweg 29
Het college besluit de vraag van B&W van Hilversum, of de eerder verleende verklaring van geen bezwaar ex art. 19 WRO, t.b.v. restauratie c.a. van het pand Utrechtseweg 29 in stand kan blijven, positief te beantwoorden.
12.
Voortgangsrapportage Programma Herstructurering Bedrijventerreinen Noord-Holland 1998-2004
Het college besluit:

1. kennis te nemen van de voorgangsrapportage over het jaar 2000 m.b.t. het Programma Herstructurering Bedrijventerreinen Noord-Holland 1998-2004;

2. de gevolgde aanpak te continueren in 2001;
3. de voortgangsrapportage ter kennisname aan te bieden aan de Statencommissies ELE en MWG

13.
Bestuurswisseling Landschap waterland
Het college besluit:

1. Aan Provinciale staten voor te stellen mevrouw Goijert in het Algemeen Bestuur van Landschap Waterland te vervangen door mevrouw Wildekamp.

2. Landschap Waterland hierover te informeren met bijgaande brief, te verzenden nadat bestuurlijk overleg heeft plaatsgevonden met stadsdeel Noord.

L.Nijsten tel. (023) 514 40 87 1, 12.
M.van Kanten tel. (023) 514 42 11 2, 3, 8, 9, 10, 11. S.Raben tel. (023) 514 40 07
K.van Rijn tel. (023) 514 40 45 5, 13.
S.Boedijn tel. (023) 514 44 58 6, 7.