Provincie Drenthe

Persbericht van de provincies Drenthe, Friesland en Groningen

'Mag het ook mooi zijn', themanummer Noorderbreedte Gebiedsgericht beleid provincies Drenthe, Friesland en Groningen in beeld gebracht

Assen, 13 februari 2001
Persberichtnummer 01-012



De provincies Drenthe, Friesland en Groningen hebben samen met de redactie van Noorderbreedte een speciaal nummer uitgebracht van het tijdschrift Noorderbreedte.
Het nummer met als titel 'Mag het ook mooi zijn' is geheel gewijd aan het gebiedsgerichte beleid van de provincies.

In het nummer wordt teruggeblikt op de activiteiten die de provincies samen met diverse partijen in het veld hebben opgepakt om de kwaliteit van het landelijk gebied te verbeteren. Deze instanties die zich inzetten voor natuur, landschap, water en milieu komen ook zelf uitgebreid aan het woord. De gebiedsgerichte aanpak vond aanvankelijk plaats in aangewezen beschermingsgebieden en werd vergoed vanuit de landelijke subsidieregelingen Waardevol Cultuurlandschap (WCL) en Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). Tegenwoordig wordt vanuit meerdere belangen gewerkt aan het verbeteren van de omgevingskwaliteit. Zo wordt ook gekeken naar de leefbaarheid en economische situatie. De gedeputeerde voor plattelandsontwikkeling Ali Edelenbosch van de provincie Drenthe zegt hierover: 'We gaan tegenwoordig uit van de functies van een gebied, we bekijken hoe we die kunnen verbeteren en versterken. Dat betekent ook een andere manier van werken binnen het provinciehuis zelf. De verschillende afdelingen en sectoren overleggen samen in en over een gebied. Het Provinciaal omgevingsplan was al een stap in de richting van integratie'. De Commissaris van de Koningin van Fryslân, Ed Nijpels voegt hier aan toe: ' De provincie Fryslân heeft vroegtijdig beseft dat investeren in het platteland nodig is om het platteland overeind te houden. Het platteland is buitengewoon bepalend voor het karakter van Fryslân'.
De gedeputeerde voor plattelandsontwikkeling in de provincie Groningen, Rita Jansen: "We proberen over de hele provincie een gebiedsgerichte benadering te bewerkstelligen, integraal gebeurt dat in het Provinciaal Omgevingsplan. In het POP wordt enerzijds ingezet op een sterke economische ontwikkeling in de kernzones die tot voldoende werkgelegenheid leidt en aan de andere kant is een kwalitatief sterk landelijk gebied een absolute voorwaarde". In het nummer komen de drie provinciale bestuurders zelf ook aan het woord. Verder is per provincie een gebied uitgelicht, waarbij verschillende thema's worden behandeld.

Met de uitgave willen de provincies belangstellenden informeren over het gebiedsgericht werken. Noorderbreedte is een tijdschrift over natuur, milieu en landschap in de drie Noordelijke provincies. In 1997 verscheen al eerder Noorderbreedte thema nummer over het onderwerp. Uit het nu verschenen themanummer blijkt dat een gebiedsgerichte aanpak de moeite waard is: samenwerking loont.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl