Openbaar Ministerie

Den Haag, 14 februari 2001

SPOEDtournee trekt met SPOEDgebak door regio

Het jaar 2000 is het eerste jaar geweest dat SPOED regiobreed heeft gedraaid. SPOED staat voor Snelrecht Procedure Oproepen en Dagvaarden minderjarigen en is het minderjarige broertje van Kort-OM, de snelrechtprocedure voor meerderjarigen.
In het Arrondissement Leeuwarden is het afgelopen jaar 82% van de strafzaken tegen minderjarige verdachten binnen een half jaar door middel van SPOED afgedaan en daarmee is Leeuwarden zo ongeveer het snelste parket van Nederland! Het OM realiseert zich dat een dergelijk resultaat mede dankzij de partners in de keten is behaald. Daarom heeft Johan Stoffels, 'jeugdofficier' van justitie, tijdens een tournee een aantal mensen met een taart beloond.

Op dinsdag 30 januari verscheen Stoffels bij zes politiebureaus in een imposante witte Jaguar MK IX. Hij werd die dag gechauffeerd door Chiel Alserda, medewerker van het bureau Slachtofferzaken en begeleid door Wim Sikkema, parketsecretaris Jeugdzaken en Lanie van den Burgt, coördinator Platform Jeugdcriminaliteit. Na het optrommelen van de in de bureaus aanwezige medewerkers, legde Stoffels de reden uit van zijn komst. Vervolgens overhandigde hij de SPOED-taart aan een aantal politiemensen, die er voor wat betreft de afhandeling van SPOED uitsprongen. Uiteraard mochten de aanwezigen meegenieten, waarmee SPOEDig alleen de lege dozen overbleven.

De betrokken agenten hebben hun belangrijke rol in het SPOED-proces bewezen. Op het moment dat een verbalisant constateert dat een zaak tegen een minderjarige verdachte proces-verbaalwaardig is, neemt hij/zij telefonisch contact op met het OM onder het motto:

Niemand weg zonder overleg !

Het behalen van goede doorlooptijden is voor een groot deel afhankelijk van het tijdig inzenden van de processen-verbaal. Daarover is afgesproken: binnen 30 dagen na het eerste verhoor is het procesverbaal op het parket. Die 30 dagen is in 2000 nog niet gehaald, maar de gemiddelde duur is wel gedaald van 62 dagen in 1999 naar 50 dagen in 2000.

Ook bij de Raad voor de Kinderbescherming werden mensen in het zonnetje gezet, namelijk de beide teams strafzaken, dit voor het tijdig aanleveren van de onderzoeksrapporten en het snel uitvoeren van de taakstraffen.

Op het Arrondissementsparket Leeuwarden ontvingen de KORT-OM secretarissen een beloning voor het behandelen van jeugdzaken in de avonduren en in de weekends.

Jeugdofficier Stoffels van het OM Leeuwarden hoopt en verwacht dat het jaar 2001 een nog beter SPOED-jaar wordt dan het jaar 2000.