Provincie Limburg

PROVINCIE SCHERPT BELEID AAN NA AANBESTEDINGSONDERZOEK

PROVINCIE SCHERPT BELEID AAN NA AANBESTEDINGSONDERZOEK

Het College van Gedeputeerde Staten van Limburg heeft Provinciale Staten vandaag geïnformeerd over de resultaten van een in zijn opdracht uitgevoerd onderzoek naar de gang van zaken bij aanbestedingen van bodemsaneringen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Deloitte & Touche Forensic Services BV.

De onderzoekers stelden vast dat de aanbestedingsprocedures niet steeds correct zijn toepast. Het College betreurt het dat dit heeft kunnen gebeuren en neemt een aantal maatregelen om voor de toekomst een correcte wijze van werken te waarborgen. Daarnaast zullen GS, met behulp van extern aan te trekken deskundigheid, het huidige aanbestedingsbeleid tegen het licht houden, mede in het kader van wijzigingen in Europese regelgeving. Verder hebben GS besloten de administratieve organisatie kritisch te bezien op controlemechanismen. De discussie die momenteel gevoerd wordt over de organisatieontwikkeling is daarvoor het geschikte kader. In samenhang daarmee zullen GS ook de huidige mandaatstructuur tegen het licht houden en zonodig aanscherpen. In de tussenliggende periode zullen GS in voorkomende gevallen het mandaat beperken.

Hoewel in het onderzoek van Forensic Services niet is vastgesteld dat onregelmatigheden of onrechtmatigheden van (ex)medewerkers aan de orde zijn, hebben GS besloten melding te maken van de uitkomsten van het onderzoek bij het Openbaar Ministerie met het verzoek te bezien of e.e.a. aanleiding geeft tot het instellen van een gerechtelijk onderzoek. GS spreken de organisatie breed aan op een een juiste toepassing van de regels en zullen de individuele medewerkers die betrokken zijn bij de onderzochte gevallen aanspreken op hun verantwoordelijkheid voor de geconstateerde feiten.

De onderzoeksrapporten, de reactie daarop van het College van Gedeputeerde Staten en van de Statencommissie voor Onderzoek zullen op 27 april 2001 besproken worden door Provinciale Staten.