= P E R S B E R I C H T =

Maarssen, 14 februari 2001

Succesvolle integratie mobiele internettechnologie in ERP-systeem

Na een geslaagde proefperiode van drie maanden, gaat Lips Beveiliging half februari 2001 definitief over op een volledig geautomatiseerd mobiel plannings- en communicatiesysteem, gekoppeld aan het ERP-systeem van Syntess Software. Het door TriOpSys in Maarssen ontwikkelde iMOS (Internet-based Mobile Office Service) bewapent ruim honderd Lips monteurs met Nokia Communicators en mobiel intranet. "iMOS rekent af met het arbeidsintensieve, foutgevoelige proces van het handmatig verwerken van ruim 80.000 afspraken per jaar. De eerste resultaten zijn spectaculair", constateert Bert Diepenmaat, projectleider Lips Beveiliging. De tijdsduur van de telefonisch doorgegeven werkopdracht - door de binnendienst aan de buitendienst - is nu teruggebracht van gemiddeld dertien minuten naar één minuut. Hierdoor helpt een servicemonteur meer klanten per dag en bespaart hij zichzelf en de administratieve staf handenvol werk. Bovendien is facturatie nu direct na afhandeling van de werkbonnen mogelijk, in plaats van twee tot soms wel vier weken voorheen.


* Hoe werkt iMOS?
Om melding te maken van een storing, belt de klant naar de Service afdeling van Lips. Deze maakt een digitale werkbon aan in Syntess en koppelt de bon - met behulp van de elektronische versie van het planbord - aan een monteur. Elke servicemonteur heeft een eigen homepage waar hij 's ochtends na het inloggen de voor hem gemaakte planning bekijkt en werkbonnen in behandeling neemt. Door gebruik te maken van vaste contactmomenten met de server - accepteren werkbon, aankomst bij klant, start werkzaamheden en afmelding werkbon - houdt iMOS centraal de reis- en werktijd van de monteur bij. Na zijn werkzaamheden vult de monteur de specificaties op de werkbon via de telefoon in en verwerkt iMOS de gegevens direct in de administratie.


* Geboekte (tijd)winst
Voorheen werden de technici van Lips door een - met zeven meter planningsbord uitgeruste - planningsafdeling op pad gestuurd. In 2000 moest de Service Afdeling tachtigduizend werkopdrachten handmatig plannen en mondeling aan de monteurs doorgeven. Vier medewerkers beoordeelden, controleerden en verwerkten vervolgens de door de monteurs eens per week ingestuurde, ingevulde werkbonnen. Daar gingen gemiddeld vier weken overheen. Met iMOS, de Communicators en Syntess is aan dit tijdrovende verschijnsel een einde gekomen.


* Internettechnologie, geen internethype
Mark Veth, Manager Internet Development bij TriOpSys: "Het is niet WAP, dat de informatieoverdracht tussen klanten, planners en monteurs telefonisch stroomlijnt, maar een op HTML gebaseerde toepassing. Het grote voordeel van dit systeem is dat het speciale software op de verschillende clients en speciale hardware in de auto's van de monteurs overbodig maakt, hetgeen de kosten per gebruiker drastisch verlaagt! De standaard met browser uitgeruste telefoons bevatten alle benodigde hard- en software in één handzaam, relatief goedkoop apparaat. Snellere informatiestromen, betrouwbaardere communicatie en een geoptimaliseerde logistieke planning zijn enkele tot de verbeelding sprekende resultaten. Het systeem verdient zich in razend tempo terug."

Ook de monteurs van Lips Beveiliging zijn te spreken over het nieuwe systeem: "Er raken geen formulieren zoek, we weten precies waar we aan toe zijn en de geavanceerde telefoons vormen een leuke aanleiding voor een praatje met de klant!"

Voordelen van iMOS gekoppeld aan Syntess:


· Eénmalige, uniforme invoer van gegevens

· Beter overzicht, optimale planning en logistiek
· Grotere betrouwbaarheid, minder kans op fouten en misinformatie

· Voorkomt 'verloren' uren, werkbonnen en materialen
· Automatische (snellere) verwerking en facturatie
· Besparing administratiekosten

· Lagere werkdruk

· Geschikt voor meerdere platformen (geen clientsoftware nodig), productonafhankelijk

· Lage telefoonkosten door efficiënte overdracht van informatie en telecombedrijfsabonnement


1 Lips Beveiliging (Dordrecht) is een nationaal opererende beveiligingsorganisatie, gespecialiseerd in inbraak- en brandbeveiliging, gesloten tv-circuits, toegangscontrole en veiligheidsloten.

0 - 0 - 0 - 0

==