Provincie Noord-Holland

Persbericht, woensdag 14 februari 2001

Koerswijziging provinciaal beleid bestuurlijke organisatie Gedeputeerde Staten (GS) vragen Provinciale Staten (PS) in de toekomst te kiezen voor een meer pro-actieve provinciale rol bij het bepalen van de meeste optimale schaal van de bestuurlijke organisatie in Noord-Holland. Ook de Minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Noord-Hollandse gemeenten vragen de provincie om een meer sturende in plaats van volgende rol. Volgens het huidige provinciale beleid werkt de provincie slechts mee aan herindelingen van gemeenten of grenscorrecties als de betrokken gemeenten daartoe zelf het initiatief hebben genomen. Hoewel dit uitgangspunt overeind blijft, willen GS voortaan zelf ook voorstellen kunnen doen voor het realiseren van de meest optimale bestuurlijke organisatie binnen een gebied. Zodra PS instemmen met deze koerswijziging in het provinciale beleid, willen GS
In de 2de helft van 2001 bij Noord-Hollandse gemeenten bestuurlijke knelpunten inventariseren. Intensievere samenwerking, grenswijziging en\of herindeling van gemeenten kunnen daarbij in beeld komen.
Op 22 februari 2001 volgt behandeling van het voorstel van GS in de Statencommissie Ruimtelijke Ordening en bestuur en op 9 april 2001 in Provinciale Staten.

Inlichtingen: Carel Ockeloen, tel. (023) 514 40 64, e-mail ockeloenc@noord-holland.nl