Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Onderwijsdeelname stijgt nog steeds

Persbericht 24
Datum 14-2-01

ONDERWIJSDEELNAME STIJGT NOG STEEDS IN ALLE SECTOREN

Ook dit jaar is het aantal deelnemers aan het onderwijs in alle sectoren weer hoger dan vorig jaar. Vooral het middelbaar beroepsonderwijs en de deeltijdopleidingen laten een sterke groei zien. Ook is het aantal leerlingen in het (voortgezet) speciaal onderwijs gestegen. Opvallend is dat de instroom in het voltijd-hbo voor het eerst sinds jaren gelijk blijft. Het wetenschappelijk onderwijs groeit iets meer dan werd voorspeld.

Het aantal leerlingen in het primair onderwijs (basis- en speciaal onderwijs) en voortgezet onderwijs wordt hoger. Opvallend is dat het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs dat extra zorg nodig heeft, is gestegen met 7%.
Het middelbaar beroepsonderwijs groeit met 13000 studenten, een stijging van 3%.
Het aantal deelnemers dat in de avonduren de beroepsopleidende leerweg (deeltijd bol) volgt is fors gestegen met bijna 18%. Waarschijnlijk hangt deze extra belangstelling voor het deeltijdonderwijs samen met de huidige gunstige arbeidsmarkt. Het hoger beroepsonderwijs groeit met 8000 studenten. Dat is minder dan verwacht werd. Ook in het hbo is een groeiende belangstelling voor deeltijd opleidingen te constateren (een groei van bijna 10% naar 57000 studenten).
De universiteiten groeien met 2000 studenten, maar het wetenschappelijk onderwijs telt wel 500 eerstejaarsstudenten minder dan vorig jaar.
Dit blijkt uit de voorlopige leerling- en studententelling van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Primair onderwijs groeit door
Dit schooljaar is het aantal leerlingen in het primair onderwijs met ongeveer 0,3% gestegen tot 1.644.000. De stijgende geboortecijfers van de afgelopen jaren zijn verantwoordelijk voor deze toename. Het speciaal onderwijs stijgt nog steeds. Die stijging komt bijna overeen met de ramingen van OCenW.

Binnen voortgezet onderwijs vooral stijging in speciale onderwijs De deelname aan het voortgezet onderwijs is met 2000 leerlingen gestegen. Het vbo, mavo, havo en vwo kennen een daling van 4000 leerlingen naar 767.000. De speciale onderwijssoorten voor leerlingen die extra zorg nodig hebben groeien. Ook deze stijging komt bijna overeen met de ramingen van OCenW. Dit schooljaar volgen bijna 866.000 jongeren een vorm van voortgezet onderwijs. Bijna 100.000 leerlingen volgen nu het leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs.

Forse groei middelbaar beroepsonderwijs
Het mbo groeit dit jaar met 13.000 deelnemers naar 423.000. De groei komt vooral door de stijging van het aantal studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) naar 142.000. Dat zijn er bijna 10.000 meer dan vorig jaar. Ook de deelname aan de beroepsopleidende leerweg (bol) in deeltijd is met 4100 fors gestegen naar 27.500 deelnemers. Deze sterke ontwikkeling van de deelname aan beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en de deeltijd beroepsopleidende leerweg (dt-bol) werd niet verwacht door OCenW. Er lijkt steeds meer belangstelling te zijn voor deeltijd opleidingen.

Minder groei in hbo dan verwacht
Het aantal ingeschrevenen in het hbo is gestegen met 7800 tot 299.000. Deze groei komt vooral doordat de deeltijd hbo-opleidingen populairder zijn geworden. Het aantal deeltijd studenten bedraagt 57000. Dit is een toename van 5000 studenten. De totale toename in het hbo is bijna 2% lager dan het ministerie OCenW verwachtte. Dat komt met name doordat het aantal eerstejaars gelijk blijft (84.000) en het voltijd hbo een lagere instroom kent dan voorspeld was. Ook dit jaar treedt weer groei op bij de lerarenopleidingen. De pabo-instroom stijgt naar bijna 8800.

Meer ingeschrevenen wetenschappelijk onderwijs
Het aantal ingeschrevenen in het wetenschappelijk onderwijs is toegenomen met 2000 (1,3%) tot 161.000. Net als bij hbo komt deze groei voort uit de groei van de eerstejaarsaantallen in de afgelopen jaren. Dit jaar telt het WO wel 500 eerstejaarsstudenten minder dan het jaar ervoor.

Noot voor de redactie,