Siemens

Persbericht

ICN 0102.165 nl

Den Haag, vrijdag 16 februari 2001

Verblijf in ziekenhuis aangenamer met de Siemens HiMed chipkaart, te zien op de Medica beurs

Siemens Nederland en ICT-dienstverlener CSS brengen samen het HiMed systeem op de markt, bedoeld om het verblijf in een ziekenhuis aanmerkelijk te veraangenamen. Het systeem bestaat uit een patiententerminal met daarin geïntegreerd een zusteroproep, een telefoon en een individueel televisietoestel. Daarbij hoort ook een internetzuil en een laadstation voor chipkaarten. CSS zal het HiMed systeem voor Siemens Nederland op de markt brengen. Op de Medica beurs in de Jaarbeurs te Utrecht van 13 t/m 16 maart zal het volledige systeem worden gedemonstreerd (hal 9, stand A 040).

Het Siemens HiMed systeem heeft een jaar lang naar volle tevredenheid gefunctioneerd in het Edense ziekenhuis 'De Gelderse Vallei'. Daar worden de HiMed-chipkaarten niet alleen gebruikt om te betalen voor de televisie en de telefoon, maar tevens als betaalmiddel in het ziekenhuisrestaurant en als bewijs van registratie. De kaart is ook te gebruiken als identificatiemiddels, toegangsbeheer en parkeerfaciliteiten.

Opvallend is het ontwerp van de HiMed LCD televisie. Met het vlakke beeldscherm en de zwenkarm is het de ideale oplossing voor patiënten die vanuit hun bed naar de televisie willen kijken of naar de radio willen luisteren. De patiëntenterminal is voor meerdere doeleinden te gebruiken: de bediening van radio en televisie, het betalen met de chipkaart en het oproepen van het verplegend personeel.

Het HiMed chipkaart laadstation en de internetzuil zijn niet aan het bed gekoppeld. Deze apparaten kunnen worden opgesteld op centrale plaatsen in het ziekenhuis.

Het Siemens HiMed systeem bestaat uit:

· HiMed chipkaarten: I2C bus geheugenkaart, EEPROM geheugen 256 bytes
· HiMed patiententelefoon Chipset 4: anoloog, met chipkaartlezer, bediening rtv

· HiMed Patiententerminal MediSET: met chipkaartlezer, zusteroproep, bediening rtv koptelefoon en verlichting

· HiMed Patiententelevisie en radio: 55 cm Black Planar Flatsquare
· HiMed Individuele televisie Mediview: LCD kleurenscherm 14 cm diagonaal, zwenkarm en koptelefoon

· HiMed Betaalautomaat K700

· HiMed Internetzuil

Nadere informatie voor de redactie
André van Schoonderwoerd den Bezemer
Afd. persvoorlichting Siemens Nederland tel. (070) 333 2272 Email: andré.schoonderwoerd@siemens.nl

© Siemens Nederland N.V. 2001