Gemeente Velsen

Velsen, 15-2-2001

Forteiland bij IJmuiden binnenkort waarschijnlijk weer toegankelijk

Vorige week vrijdag (2 februari 2001) hebben de Arbeidsinspectie en de burgemeester van Velsen besloten de toegang tot het Forteiland bij IJmuiden voor alle publiek te sluiten. Aanleiding daarvoor was de vondst door bouwvakkers van een stof die volgens een eerste analyse de explosieve stof picrinezuur zou zijn. Het aantreffen van deze stof kan in verband worden gebracht met de voormalige militaire functie van het eiland, dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam. TNO heeft inmiddels bevestigd dat de gevonden stof een variant van picrinezuur is. Naar aanleiding hiervan heeft de Explosieven OpruimingsDienst een inspectie uitgevoerd. De conclusie van deze inspectie is dat uit voorzorg enkele (mogelijke) vindplaatsen moeten worden afgesloten, maar dat er geen reëel gevaar voor explosie bestaat.

De stof is door bouwvakkers aangetroffen bij zaagwerkzaamheden in steen en bij het opruimen van beton. Deze werkzaamheden werden de laatste maanden uitgevoerd in verband met restauratiewerkzaamheden aan het Kustfort, dat de laatste jaren een belangrijke toeristische attractie in IJmuiden is geworden. Het vermoedelijke explosieve karakter van de stof was voor de Arbeidsinspectie aanleiding het eiland voor alle bouwwerkzaamheden te sluiten. In verband met de openbare orde en veiligheid bepaalde de burgemeester van Velsen dat ook overige bezoekers voor onbepaalde tijd niet op het eiland mochten komen.

Het opnieuw openstellen van het eiland is verbonden aan de voorwaarde dat de situatie voor bezoekers en bouwvakkers aantoonbaar veilig is. Plaatsen waar picrinezuur (mogelijk) nog aanwezig is worden daarom afgeschermd totdat duidelijk is of saneringsmaatregelen getroffen moeten worden. Hervatting van werkzaamheden zal pas plaatsvinden nadat nader onderzoek heeft bepaald welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid van de bouwvakkers te garanderen.

Het eiland is, op de afgeschermde plaatsen na, binnenkort waarschijnlijk weer toegankelijk voor bezoekers. Voordat dit het geval is, wordt nog een grondige inspectie van het terrein uitgevoerd.

(einde bericht)

Voor meer informatie over dit persbericht

René van Kampen (Communicatie gemeente Velsen) tel. 0255-567728