Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

16/02/2001 - WAO-meldlijn CNV wordt intensief gebeld

De WAO-meldlijn van het CNV, 0800 268 22 84, wordt intensief gebruikt. In drie dagen tijd hebben zeshonderd WAOers de vakcentrale gebeld over hun keuring. Kenmerkend is dat er veelal lange en intensieve gesprekken worden gevoerd. Een van de vragen die de mensen achter de telefoon voorleggen aan de degenen die bellen, luidt: Als u zelf de baas van de uitvoeringsinstelling was, wat zou u dan als eerste veranderen? Daarop antwoordden veel WAOers dat ze door de uitvoeringsinstellingen menselijker behandeld willen worden.

De meldlijn wordt bemand door zowel medewerkers van het CNV als door zogeheten vertrouwenspersonen die zich vrijwillig inzetten. De vertrouwenspersonen bij het CNV staan onder meer zieke werknemers bij. Zo gaan ze bijvoorbeeld mee naar keuringen. Een van de vertrouwenspersonen die gedurende de hele periode dat de meldlijn open is, achter de telefoon zit, is Jan Schinkelshoek. De meeste gesprekken duren zon twintig minuten. Voordat ik de vragenlijst kan voorleggen, vertellen de bellers meestal eerst hun eigen verhaal. Waar zieke werknemers vooral tegenaan lopen is het onbegrip bij de uitvoeringsinstelling. Met de arts valt meestal nog wel te praten, die toont over het algemeen begrip voor de situatie waarin een zieke werknemer verkeert. Maar het verwijt dat ik veel hoor, is dat arbeidsdeskundigen de zieke werknemer heel argwanend bejegent.

De WAO-meldlijn is nog tot en met dinsdag 20 februari open. Mensen kunnen over hun WAO-keuring bellen van s ochtends 8.30 tot s avonds 20.30 uur. Ook kunnen ze hun ervaringen over de keuring kwijt via de website: www.cnv.nl. De ervaringen worden aan het einde van de week gebundeld en op donderdag 22 februari om 9.45 uur in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag overhandigd aan mevrouw E. Terpstra, voorzitter van de vaste kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meer informatie voor de sociaal-economische redactie:

CNV-woordvoerder Karin Jansen: 030 2913 707 of 06 53 400 399.

NB: Let op het gewijzigde tijdstip van het overhandigen van de resultaten van de meldlijn aan mevrouw Terpstra. Eerder werd vermeld het tijdstip van 10.30 uur. Het juiste tijdstip is echter 9.45 uur.