Persbericht

(19 januari 2001)

Nieuwe participatie N.V. BOM

BOM participeert in AVI Moerdijk

N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (N.V. BOM) heeft een belang van 30,1% genomen in het aandelenkapitaal van N.V. Afvalverbranding Zuid-Nederland (AZN). AZN exploiteert de afvalverbrandingsinstallatie te Moerdijk. Andere aandeelhouders zijn Essent N.V. en N.V. Delta Nutsbedrijven.

De afvalverbrandingsinstallatie Moerdijk verwerkt op milieuverantwoorde wijze afval door verbranding onder gelijktijdige benutting van de daarbij vrijkomende energie. 85% van het afval is afkomstig uit Brabant. Op dit moment wordt in de afvalverbrandingsinstallatie al meer dan 600.000 ton afval verwerkt, terwijl een vergroting van de verwerkingscapaciteit in studie is.

Paul ter Heegde, hoofd Participatie en Beheer van de N.V. BOM: "AZN is voor N.V. BOM een interessante participatie. Het is de eerste afvalverbrandingsinstallatie in Nederland die een koppeling heeft met een warmtekrachtcentrale. De vrijkomende energie wordt nuttig en commercieel aangewend, onder meer voor de opwekking van elektriciteit. Het grootste deel van het na de verbranding resterende afval wordt verwerkt tot herbruikbare grond-stoffen met een breed toepassingsgebied. Gezien de steeds strengere milieu-wetgeving en de groeiende vraag naar energie-efficiënte verbrandingstoepassingen is AZN een bedrijf met een zeer duidelijk toekomst-perspectief. Tevens bestaat de mogelijkheid dat door deze samenwerking tussen Essent, AZN en N.V. BOM in de toekomst meer ontwikkelings-activiteiten - met name op milieugebied - gezamenlijk kunnen worden ontplooid."

Jan Dam, directeur van de divisie Essent Milieu: "Voor Essent biedt de verkoop van het 30,1% belang in AZN aan N.V. BOM de mogelijkheid om te komen tot een verdere optimalisatie van haar financiële balanspositie. Deze transactie heeft geen gevolgen voor het dienstenpakket dat door de divisie Essent Milieu aan haar klanten wordt aangeboden. De afvalverbrandingsinstallatie te Moerdijk blijft onverminderd een belangrijke rol spelen in de door Essent Milieu nagestreefde optimalisering van de verwerking van afvalstoffen in Nederland".

De participatieactiviteiten van N.V. BOM richten zich op Brabantse ondernemingen die zich kenmerken door een kansrijk en innovatief karakter. Het betreft dan met name ondernemingen die door snelle groei of verzelfstandiging een stevige financieringsstructuur nodig hebben.