KUNSTACADEMIE DEN HAAG

Uitreiking Gerrit Noordzij Prijs aan Fred Smeijers

Uitnodiging voor redacties

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) en Museum Meermanno, museum van het boek, in Den Haag nodigen u uit voor de uitreiking van de 'Gerrit Noordzij Prijs 2001' aan de typograaf en letterontwerper Fred Smeijers.

Met de (internationale) Gerrit Noordzij Prijs wordt de aandacht voor het onderwijs in letterontwerpen en typografie benadrukt. Beide disciplines vormen een wezenlijk onderdeel van het curriculum van de opleiding Grafische en
Typografische Vormgeving en de 2e fase opleiding Type & Media aan de KABK
In Den Haag.

De Gerrit Noordzij Prijs, die in 1996 voor het eerst werd toegekend - en wel aan zijn naamgever - bestaat uit een trofee en een tentoonstelling die twee jaar na de toekenning van de prijs wordt georganiseerd. Op dat moment verschijnt ook een publicatie over het werk van de laureaat.
Derhalve gaat de uitreiking van de prijs aan Fred Smeijers, aanstaande vrijdag 16 februari (om 16.00 uur) gepaard met de opening van de expositie 'Gerrit Noordzij, ontwerper en docent' en met de presentatie van de publicatie 'Het primaat van de pen', naar aanleiding van een bijzondere workshop van Noordzij aan studenten van de 2de fase opleiding Type & Media van de KABK.

Als onderdeel van de feestelijkheden wordt vrijdag eveneens door uitgeverij G.A. van Oorschot een belangwekkend standaardwerk ten doop gehouden van Gerrit Noordzij zelf, 'De handen van de zeven zusters'.

De laureaat van dit jaar, Fred Smeijers, is door de jury van de prijs onderscheiden vanwege zijn veelzijdigheid als ontwerper, typograaf, letterontwerper, stempelsnijder en zijn auteurschap van het boek 'Counterpunch'.
Fred Smeijers heeft gedoceerd aan de opleiding Grafisch Ontwerpen van de Academies van Beeldende Kunsten te Arnhem en Breda. Hij is met regelmaat gastdocent aan andere academies, waaronder de KABK in Den Haag.
In 2003 organiseert de Academie een tentoonstelling over het veelzijdige
werk van Fred Smeijers en wordt een publicatie hierover uitgegeven. ook
zal dan de naam van de volgende laureaat bekend worden gemaakt.

Tijdstip:
Vrijdag 16 februari a.s., 16:00 uur (tot circa 18.00 uur) Plaats:
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) Ingang: Bleyenburg 38, Den Haag

VOOR NADERE INFORMATIE:

Op donderdag en vrijdag aanstaande:
Anno Fekkes, hoofddocent 2e fase opleiding Type & Media, KABK, (070) 315 47 34
of a.fekkes@kabk.nl

En op vrijdag aanstaande (eveneens):
Frans Hoynck van Papendrecht, pr-functionaris,
KABK, (070) 315 47 77
of hoynck@wxs.nl

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Prinsessegracht 4
2514 AN Den Haag
Telefoon (070) 315 47 77
Fax (070) 315 47 78
www.kabk.nl
post@kabk.nl

15 feb 01 08:58