Politiebericht Groningen: Diverse 18-02-2001
Persberichten Regiopolitie Groningen
Zondag 18 februari 2001

Dagelijkse berichten

Ter Apel: auto in brand
Terwijl de 54-jarige eigenaar in de Oude A straat in Ter Apel gistermiddag bezig was een nieuwe radio in zijn wagen in te bouwen ontstond brand in het voertuig. De oorzaak van de brand is onduidelijk. De brandweer moest er aan te pas komen om het vuur te blussen. De auto liep aanzienlijke schade op.

Boerakker: moeder en twee kinderen gewond bij ongeval Een 35-jarige vrouw uit Doezum en haar dochter en zoon van 8 en 7 jaar zijn gistermorgen gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Hoge Tilweg in Boerakker. De vrouw reed met vijf kinderen achter in de auto vanaf de Hoge Tilweg de Boerakkerweg op in de richting van Lucaswolde. Ze zag daarbij een uit de richting Sebeladeburen naderende auto, bestuurd door een 55-jarige vrouw uit Lauwerzijl, over het hoofd. Een nagenoeg frontale botsing was het gevolg. Door de aanrijding werden de kinderen in de auto van de vrouw uit Doezum door het voertuig geslingerd. Drie kinderen bleven ongedeerd. De andere beide zijn met hun moeder voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Beide autos raakten zwaar beschadigd en zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Tolbert: snorfietsster gewond bij ongeval
Bij een verkeersongeval aan de Swing in Tolbert is gistermiddag een 75-jarige vrouw uit Tolbert gewond geraakt. De vrouw reed op haar snorfiets over de Swing en wilde het Gebient oprijden. Zij kwam daarbij in botsing met een auto, bestuurd door een 35-jarige man uit Zevenhuizen, die vanaf de Baander de Swing inreed en daarbij enigszins de binnenbocht nam. De bejaarde snorfietsster kwam te vallen en liep letsel op aan het gezicht. Zij is overgebracht naar een ziekenhuis voor behandeling.

Beerta: dronken automobilist maakt brokken
De politie heeft aan de Ulsda in Beerta gisteravond een 40-jarige automobilist uit het Italiaanse Ronchi dei Legionari aangehouden. De man, die betrokken was bij een verkeersongeval, bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij reed met zijn auto in de richting van de A7 en raakte vlak voor de spoorwegovergang de controle over zijn auto kwijt. De auto belandde naast de weg en kwam via de berm, na op een haar een boom en een paal te hebben gemist, tot stilstand in de erfafscheiding van een woning. De man bleek te hebben gedronken en werd naar het bureau gebracht. Daar werd 1.1 promille alcohol gemeten. Na verhoor is de man heengezonden. In overleg met de Officier van Justitie is de man direct een boete van 1500 gulden opgelegd. De auto van de Italiaan is door een berger afgevoerd.

Winschoten: vernieling
Aan de P.C. Hooftlaan in Winschoten heeft de politie gisteravond een 47-jarige man uit Oude Pekela aangehouden. De man vernielde twee ruitjes van de deur van een woning waar zijn zoon binnen was. Hij en zijn 19-jarige zoon hebben onenigheid en de verdachte werd boos omdat hij niet in de woning werd toegelaten voor een gesprek met zijn zoon. Na verhoor op het politiebureau is de man heengezonden met dagvaarding. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor vernieling.

Ter Apel/Winschoten: bestuurders onder invloed
Wegen rijden onder invloed heeft de politie vannacht in de Hoofdstraat in Ter Apel een 44-jarige man uit die plaats aangehouden. Bij een routinecontrole bleek de man te hebben gedronken. Bij hem werd 1.8 promille gemeten. Na verhoor is hij met een dagvaarding en een rijverbod van 9 uur heengezonden. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Op de Blijhamsterweg in Winschoten werd vannacht een 18-jarige bromfietser uit Wedde aangehouden. Ook hij bleek te veel te hebben gedronken (1.3 promille). De bromfietser mocht na verhoor gaan. Hij kreeg een dagvaarding mee en een rijverbod van 6 uur.

Woldendorp: dode bij ongeval
Een 17-jarige jongen uit Termunten is vannacht om het leven gekomen bij een verkeersongeval aan de Zwaagweg in Woldendorp. De jongen bezocht een jeugdsoos en wilde in het dorp rookwaren gaan halen. Hij nam daarvoor een bromfiets van een vriend mee. Toen hij te lang weg bleef gingen enkele vrienden op zoek. Zij vonden de jongen met de bromfiets in een sloot en waarschuwden de hulpdiensten. Nadat de knaap uit de sloot was gehaald werd hij met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij kort na aankomst. Onderzoek door de politie heeft uitgewezen dat de jongen vermoedelijk in een flauwe bocht van de Zwaagweg de controle over de bromfiets is verloren en tegen een boom is gebotst waarna hij in de sloot is beland. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Hoogezand: gewond bij ruzie
Bij een ruzie voor een woning aan de Judith Leijsterstraat in Hoogezand is gisteravond een 40-jarige inwoner van Hoogezand licht gewond geraakt. De man kreeg ruzie met de echtgenoot van zijn ex-vrouw. Die kwam de dochter van het slachtoffer halen die bij haar vader op bezoek was maar in verband met diens drankgebruik niet langer wilde blijven. Er ontstond een woordenwisseling voor de deur waarbij de vader door de nieuwe echtgenoot van zijn ex met een honkbalknuppel werd geslagen. Hij liep daarbij kneuzingen op aan een been en moest door ambulancepersoneel worden behandeld. De man overweegt aangifte te doen.

Muntendam: fietsendiefstal
De politie heeft in Muntendam gisteravond een 19-jarige man uit die plaats aangehouden. Hij wordt verdacht van diefstal van de fiets van een 14-jongen, ook uit Muntendam. Diens fiets werd gisteravond bij het dorpshuis in Muntendam gestolen. Korte tijd later zagen vrienden van de 14-jarige eigenaar van de fiets de verachte erop rijden. De politie werd gewaarschuwd en stelde een onderzoek in. De verdachte werd in zijn ouderlijke woning aangehouden. Hij ontkende de diefstal en is meegenomen naar het politiebureau. Omdat hij verdacht wordt van meerdere fietsendiefstallen is de man ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Marum: gewonden bij ongeval
Vier mensen zijn gisteravond gewond geraakt bij een verkeersongeval op de autosnelweg A7 bij Marum. Een 32-jarige automobilist uit Leeuwarden vergiste zich in de snelheid van een voor hem in de richting Drachten rijdende auto, bestuurd door een 58-jarige man uit Drachten. Hij botste achter op de Drachtster waarbij zijn auto 180 graden draaide en vervolgens frontaal werd aangereden door een automobilist (leeftijd onbekend) uit Ouddorp. Die en diens echtgenote alsmede en ander bij hen in de wagen zittend echtpaar (leeftijd en woonplaats nog niet bekend) zijn met nek, rug- en borstletsel naar ziekenhuizen gebracht. De auto van de Ouddorper belandde tegen de vangrail terwijl de wagen van de man uit Leeuwarden rechts naast de weg terecht kwam in van het talud afgleed. De auto kwam kort voor een sloot tot stilstand. De drie betrokken voertuigen zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeluk.

Groningen: rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding Bij een snelheidscontrole op de Europaweg in Groningen, tussen de Gideonbrug en het voormalig Europaplein heeft de politie gistermiddag het rijbewijs van een 32-jarige motorrijder uit Groningen ingevorderd. De man kwam uit de richting van Hoogezand en passeerde radarpost met een snelheid van 126 km per uur, terwijl de maximumsnelheid ter plekke 70 km is. De man werd staande gehouden en kreeg proces-verbaal. Zijn rijbewijs is ingenomen. Naast de Groninger motorrijder kregen nog 37 andere bestuurders een boete voor te hard rijden. Zestien van hen werden ter plaatse staande gehouden. De anderen werden op kenteken bekeurd en kunnen binnenkort een acceptgiro thuis verwachten. Bij de controle werden snelheden gemeten tussen 90 en 126 km per uur.

Groningen: wildplasser geeft valse naam op
De politie heeft gistermorgen proces-verbaal opgemaakt tegen een 30-jarige man uit de Stad. De man stond onder het Engelenpoortje te plassen. Hij gaf bij het opmaken van de bekeuring een valse naam op. De man werd meegenomen naar het bureau waar zijn juiste identiteit kon worden vastgesteld. Na verhoor kon de man gaan met boetes voor wildplassen en het opgeven van een valse naam.

Groningen: mannen mishandelen portier
Twee mannen uit Groningen in de leeftijd van 31 en 26 jaar zijn vannacht door de politie aangehouden in een horecagelegenheid aan de Grote Markt in Groningen. Ze worden verdacht van mishandeling van een 23-jarige portier van het café. Die werd door één van de verdachten geslagen nadat die door de bedrijfsleider de deur was gewezen in verband met vervelend gedrag tegenover andere bezoekers. De slaande verdachte (31) werd door personeel van de horecagelegenheid overmeesterd en overgedragen aan de politie. Zijn vriend probeerde de aanhouding door de politie te verhinderen door politiemensen te beletten de verdachte mee te nemen. Uiteindelijk zijn beide mannen meegenomen naar het politiebureau en ingesloten. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor mishandeling, verzet en ambtsbelemmering. De 31-jarige verdachte liep schouderletsel op en moest voor onderzoek naar een ziekenhuis.

Groningen: supermarkt ontruimd na bommelding
De bedrijfsleiding van een supermarkt aan het Helperplein in Groningen heeft gisteravond, in overleg met de politie, de winkel ontruimd nadat bij de politie een op de supermarkt betrekking hebbende bommelding binnen was gekomen. Bomverkenners van de politie doorzochten de winkel. Daarbij werd niets verdachts aangetroffen. Na ongeveer twee uur kon de winkel de deuren voor het publiek weer openen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: overvaller aangehouden
Een 42-jarige man uit Groningen is gistermiddag aangehouden nadat hij een fotowinkel aan de Rodeweeshuisstraat in Groningen had overvallen. De man had geruime tijd voor de winkel gestaan en was ook al een keer binnen geweest maar ging toen weer weg. Kort daarop kwam hij weer binnen en eiste geld. Hij wist een greep in de kassa te doen waarna hij probeerde te vluchten. Winkelpersoneel probeerde dat te beletten maar de man zag toch kans buiten te komen. Daar werd hij overmeesterd door personeel van een beveiligingsbedrijf en overgedragen aan de politie. De man is ingesloten voor nader onderzoek. Hij had enkele honderden guldens buitgemaakt.

Groningen: drogisterij overvallen
Gistermiddag is een overval gepleegd op een drogisterij aan de Paterswoldseweg in Groningen. Een met een mes gewapende man kwam de zaak binnen en bedreigde de 29-jarige medewerkster die alleen in de zaak was. Hij droeg haar op de kassa te openen en ging er daarna te voet vandoor met een nog onbekend geldbedrag. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: belediging
Op het Zuiderdiep in Groningen heeft de politie vannacht een 26-jarige man uit Groningen aangehouden wegens belediging van politiemensen. De man reed met zijn auto over het voetgangersdeel van de Grote Markt. Politiemens spraken de man aan nadat hij zijn auto op het Zuiderdiep had geparkeerd. Tijdens het gesprek met de agenten schold de man hen uit. Hij is na verhoor heengezonden. Ook wegens belediging van politiemensen heeft de politie gisteravond in de Oude Kijk in tJatstraat in Groningen een 28-jarige man uit de Stad aangehouden. Hij schold politiemensen uit die bij het Harmoniecomplex een onderzoek instelden naar een verdacht persoon. Na verhoor is de man met een proces-verbaal heengezonden.

Groningen: automobiliste onder invloed
Wegen rijden onder invloed heeft de politie vannacht aan de Amkemaheerd in Groningen een 32-jarige automobiliste uit Groningen aangehouden. De vrouw bleek bij een routinecontrole te veel te hebben gedronken. Bij ademanalyse werd 1.45 promille alcohol gemeten. De vrouw is na verhoor met een dagvaarding en een rijverbod van 6 uur heengezonden. Haar rijbewijs is door de politie ingevorderd.

Groningen: Duitsers aangehouden
Op het Sontplein in Groningen heeft de politie gisteravond drie Duitse mannen in de leeftijd van 19, 21 en 23 jaar uit de Neermoor en Moormerland aangehouden. De mannen zaten lange tijd in een geparkeerde auto. Bij onderzoek door de politie bleken ze harddrugs te gebruiken. In de auto werd 9 gram heroïne of cocaïne aangetroffen. De drugs zijn in beslag genomen. De mannen zijn na verhoor heengezonden.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844