Gemeente Goes

Persbericht

5 februari 2001

Aanleg rotonde Ringbaan West/Van Hogendorplaan/Klein Frankrijk

Op 19 februari 2001 beginnen de werkzaamheden voor de aanleg van de rotonde op het kruispunt Ringbaan West / Van Hogendorplaan / Klein Frankrijk. Rond 1 juni 2001 is het werk klaar. Het is onvermijdelijk dat de werkzaamheden overlast met zich meebrengen voor de weggebruikers Het huidige fietspad langs de zuidzijde van de Ringbaan West, tussen de Troelstralaan en de nieuwe rotonde wordt door fietsers in twee richtingen bereden. Dit geeft vaak aanleiding tot gevaarlijke situaties op het kruispunt met Klein Frankrijk. Ook met de nieuwe rotonde zou dit leiden tot een ingewikkelde situatie. Om dit laatste te voorkomen heeft de gemeenteraad besloten om ook langs de noordzijde van dit gedeelte Ringbaan West een fietspad aan te leggen, zodat beide fietspaden slechts in één richting bereden worden en er een veel veiliger situatie ontstaat. Het in twee richtingen bereden fietspad tussen de nieuwe rotonde en het Tiendenplein blijft gewoon gehandhaafd. Tegelijkertijd met de aanleg van de rotonde worden ook de aansluitende fietspaden langs de Van Hogendorplaan geasfalteerd.

Fietsverkeer tijdens de uitvoering.
Het fietsverkeer kan tijdens de uitvoering geen gebruik maken van het kruispunt. Het gedeelte van de Van Hogendorplaan dat aansluit op de Ringbaan West wordt afgesloten voor fietsverkeer. Ook het in twee richtingen bereden fietspad langs de Ringbaan West wordt afgesloten. Voor de veiligheid van de fietser is het noodzakelijk om het fietsverkeer om te leiden via het kruispunt Ringbaan West / Troelstralaan en de fietspaden door Klein Frankrijk.

Autoverkeer tijdens de uitvoering
Het doorgaande autoverkeer op de Ringbaan West wordt via een aan te leggen tijdelijke weg om het werkterrein heen geleid. Een tijdelijke verkeerslichtinstallatie zorgt daarbij voor voldoende mogelijkheden voor afslaand en oprijdend verkeer. Autoverkeer van en naar Klein Frankrijk is tijdens de hele periode mogelijk. Het autoverkeer van en naar de Goese Polder via de Van Hogendorplaan kan tijdens de ochtend- en de avondspits ongeveer volgens de oorspronkelijke route te rijden.

Het plan van de rotonde
De gemeenteraad nam in 1999 het besluit om dit gevaarlijke kruispunt verkeersveiliger te maken. In het daar op volgende jaar werd het plan voor de aanleg van een rotonde uitgewerkt, waarna de gemeenteraad in november 2000 dit plan goedkeurde en het licht op groen zette voor de uitvoering. De rotonde komt er ongeveer uit te zien als de rotonde die is aangelegd op het kruispunt Fruitlaan / Van Hertumweg / A. Fokkerstraat. Met die rotonde heeft de gemeente goede ervaringen opgedaan.

De totale kosten van dit project bedragen ongeveer 1,2 miljoen gulden. De combinatie "Zeeuwse Bouw en Wegenbouw Maatschappij" en "Aannemingsmaatschappij Zeeuws Vlaanderen" voert dit werk uit.