Gemeente Gent

G e n t i n t r o d u c e e r t p e r s o o n l i j k e p a r k e e r m e t e r

Vanaf maandag 19 februari kunnen belangstellenden een persoonlijke elektronische parkeermeter (PEP) aankopen bij het Parkeerbedrijf. Het college keurde zopas de verkoops- en gebruiksvoorwaarden van deze parkeermeters goed. Er liggen in totaal honderd zogenaamde PEPs bij het Parkeerbedrijf te wachten op een koper. De toestelletjes, nauwelijks groter dan een GSM, hebben het voordeel dat je geen pasmunt meer in de parkeerautomaten langs de weg moet stoppen en vooral dat je geen minuut teveel parkeergeld betaalt.

De persoonlijke parkeermeter kost 3.500 frank. Verder heb je nog een chipkaart nodig om de vooraf betaalde parkeerwaarde mee over te laden in de meter, ongeveer zoals je een protonkaart vooraf oplaadt aan het geldkastje. Voor de parkeerwaarde van de chipkaarten, is er keuze uit kaarten van 1.000, 2.000 of 3.000 frank.

Het gebruik van de PEP is vrij eenvoudig, eenmaal het apparaat correct is ingesteld door het Parkeerbedrijf. Je koopt een chipkaart bij het Parkeerbedrijf, rijdt naar je bestemming in de betalende parkeerzone en tikt het tarief of de parkeerzone in die op de parkeerautomaat in de buurt is opgegeven. Verder moet je je er natuurlijk van vergewissen of het bedrag op je PEP nog voldoende groot is voor de kosten van het parkeren. Indien nodig haal je nog een bedrag af van je chipkaart. Daarna plaats je de PEP in zijn bijgeleverde houder en bevestig je het geheel tegen de voorruit van je wagen. Zodra je terugkomt bij je wagen, druk je op één knop. Dan wordt meteen de reëel verbruikte parkeertijd van het saldo van je parkeergeld afgetrokken. Op die manier betaal je geen frank teveel. Door zijn handig formaat kan de PEP - tijdens het rijden - ook gemakkelijk worden opgeborgen in het handschoenenkastje.

Dit systeem van een beperkte som geld overladen van een chipkaart naar de meter, is ook veilig, omdat je niet meteen al je centen in de meter moet stoppen en de chipkaart met het resterende saldo gewoon uit het toestel kan halen en bij je houden.

Vooral zorgverstrekkers, die toch vaak maar korte tijd parkeren, lieten alvast hun belangstelling blijken voor de persoonlijke parkeermeter.

De meter is technisch bruikbaar in maximum 6 steden die het systeem erkennen. Wie de PEP in een andere stad wil gebruiken, moet echter wel eerst even langs lopen bij de lokale exploitant om de instellingen van zijn meter te laten aanpassen aan de gebruiksmodaliteiten van die andere stad en om een andere chipkaart aan te kopen. Elke stad die het systeem erkent heeft immers zijn eigen parkeermeterinstellingen en chipkaarten, een kwestie van de inkomsten uit parkeergelden in eigen stad te houden.

In Gent zijn de meters en chipkaarten vanaf 19 februari te koop bij het Stedelijk Parkeerbedrijf, Grauwpoort 1, 9000 Gent. U kunt er van
maandag tot en met vrijdag terecht, telkens van 8.30 tot 11.30 uur en van 14 tot 16 uur.

Informatie

Tom De Roos, verantwoordelijke betalend straatparkeren en bewonersparkeren, Parkeerbedrijf, Grauwpoort 1, 9000 Gent, tel. (09)224 02 94,

fax (09)225 68 65, e-mail parkeerbedrijf@gent.be

Bevoegd

mevrouw Karin Temmerman, schepen van Stedenbouw en Mobiliteit.