Datum: 20010219 Homepage: Vrije Universiteit Amsterdam locatie: inp/2001/02/19/q010.htm titel: VU en Justitie organiseren symposium over psychopathie url: http://www.dynamic.vu.nl/pb/toon_pb.php3?num=982051730 Subject was: Persbericht Vrije Universiteit Afzender is: , Dienst Voorlichting en Externe Betrekkingen nbcode: nb103 nb21 NL00 nbpersagenda nb103 Homepage: Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 12/02/2001



VU en Justitie organiseren symposium en training
Psychopathie helpt recidivegevaar TBS´ers inschatten

De VU organiseert samen met het Ministerie van Justitie een symposium over Psychopathie. Op 19 februari kunnen geïnteresseerden, na de opening door voormalig staatssecretaris van Justitie Kosto, van gerenommeerde deskundigen uit Canada en Zweden horen welke successen al zijn geboekt met psychopathie in het gevangenis- en TBS-wezen. Aan de hand van een speciale checklist blijk je heel behoorlijk te kunnen inschatten of iemand psychopaat is. En daarmee of hij ondanks langdurige behandeling bij terugkomst in de samenleving opnieuw een ernstig misdrijf zal plegen.

Dr. Eric Blaauw, coördinator van het Forensische Psychologieprogramma van de afdeling Klinische psychologie aan de VU en een van de organisatoren van het symposium, weet zeker dat psychopathie ook in Nederland binnen enkele jaren een belangrijke rol gaat spelen. Bijvoorbeeld bij de keuze van een behandeling voor ontoerekeningsvatbare daders, beslissingen tot proefverloven of TBS-verlengingen. "Psychopathie is momenteel een van de snelst groeiende onderzoeksgebieden binnen de klinische psychologie. Naast Canada en Zweden passen de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland het instrument al volop toe", aldus Blaauw.

Psychopathie is al lang een bekend begrip: iedereen neemt wel eens het woord ´psychopaat´ in de mond. De meeste psychopaten ontwikkelen hun stoornis na (seksuele) mishandeling in hun jeugd. Ze kennen geen angst of verantwoordelijkheidsgevoel en kunnen erg aardig overkomen, maar hun doel is altijd mensen te misbruiken om daarvan zelf beter te worden. Dat kan op vele niveaus: lang niet alle psychopaten hebben ernstige misdaden op hun kerfstok. Sommige psychologen schatten dat misschien wel 5 procent van de bevolking enigszins psychopatisch is.

Gelukkig zijn lang niet al die psychopaten een regelrecht gevaar voor de samenleving. Tussen een gezond persoon en een gevaarlijke psychopaat ligt een grijs gebied van gradaties. Tijdens de training op 20 en 21 februari kan iedereen die in zijn werk te maken heeft met risico-inschatting leren hoe je kunt inschatten of en in hoeverre iemand psychopaat is. Dat kan aan de hand van de gereviseerde psychopathiechecklist (PCL-R), die in 1991 is opgesteld. Deze omvat twintig punten waarop iemand moet worden beoordeeld; hoe hoger de score hoe psychopatischer de persoon. De Canadese experts prof.dr. Stephen Hart van de Simon Fraser University en prof.dr. Adelle Forth van de Carleton University u de laatste richt zich op psychopathie bij jongeren u zullen de training verzorgen.

Voordat Nederland PCL-R gaat toepassen bij het profileren van daders, moet onderzoek in eigen land plaatsvinden, want elk land heeft zijn eigen maatstaven. Eerst moet men daarom de checklist invullen voor een groep mensen u wat nu al gebeurt in TBS-inrichtingen u om die mensen daarna te volgen en achteraf te bepalen hoe groot de voorspellende waarde van de test was. In de VS gaat men volgens Blaauw te ver met de psychopathietest. "In sommige staten krijgen mensen met een hoge score eerder de doodstraf dan mensen met een lage score, maar die een gelijksoortig misdrijf op hun geweten hebben."