Prismant


Utrecht, 19 februari 2001
De gehandicaptenzorg in cijfers

In de gehandicaptenzorg is de laatste jaren veel veranderd voor cliënten en zorgaanbieders. Het derde brancherapport gehandicaptenzorg bevat de kwantitatieve gegevens over de hele sector in de periode van 1990 tot 1999. Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van de gehandicaptenzorg is de opkomst van het persoonsgebonden budget (PGB).

Voor mensen met verstandelijke beperkingen zijn de beschikbare middelen voor het PGB tussen 1996 en 2000 gestegen van minder dan 50 miljoen gulden naar meer dan 150 miljoen gulden. Oftewel meer dan verdrievoudigd.

Het rapport bevat een algemeen gedeelte, waarin kerngegevens over de sector worden gepresenteerd en een aantal belangrijke ontwikkelingen worden beschreven. Deze laatste betreffen onder meer: de ontwikkeling van vraag en aanbod, van de wachtlijsten, van de financiering van de gehandicaptenzorg en van het kwaliteitsbeleid. Daarnaast worden cijfers gepresenteerd per doelgroep: mensen met verstandelijke, lichamelijke en zintuiglijke beperkingen.

De totale kosten die omgaan in de gehandicaptenzorg waren in 1999 ongeveer 7,4 miljard. In de sector zijn ruim 100.000 mensen werkzaam. Wachtlijsten in de gehandicaptenzorg tot en met 1999 tonen aan dat er in kwantitatieve zin nog steeds een grote kloof bestaat tussen vraag en aanbod van diensten. In totaal zijn er 8.000 wachtenden voor woonvoorzieningen en 5.000 voor dagbesteding.

De gehandicaptenzorg ontwikkelt zich in toenemende mate in de richting van vraaggestuurde zorg. Maatschappelijk gezien wordt gestreefd naar community care, een optimale integratie van mensen met beperkingen in de gewone samenleving.

Naast informatie over de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), bevat het rapport kwalitatieve beschrijvingen die betrekking hebben op: sturing en bekostiging, kwaliteitsbeleid, de organisatie van de dienstverlening. Ook worden -in een apart hoofdstuk- de raakvlakken met aanpalende sectoren, als curatieve zorg, thuiszorg, ouderenzorg, psychiatrie en speciaal onderwijs, beschreven.
Het rapport is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) samengesteld en uitgegeven door Prismant, onderzoeks- en adviesbureau voor de zorg.
De publicatie "Brancherapport Gehandicaptenzorg 3" kunt u ook schriftelijk, per fax of per e-mail bestellen bij de afdeling

Verkoop Publicaties Prismant
Postbus 85200
3508 AE Utrecht
fax 030-2345789
e-mail: verkoop.publicaties@prismant.nl
o.v.v. publicatienummer 200.034 en het gewenste aantal. Per exemplaar wordt een bedrag van 22,69 in rekening gebracht, exclusief porto- en administratiekosten.