Rijksuniversiteit Groningen

100 jaar wetenschapsfilosofie: de Science Wars

De vier sprekers uit de Studium Generale lezingenserie '100 jaar wetenschapsfilosofie' nemen zitting in het afsluitende discussieforum onder leiding van Lolle Nauta. Ze proberen daarbij ook in de huid te kruipen van de door hen in de serie geportretteerde kopstukken. (Baukje Prins beet het spits af met Latour en Haraway, gevolgd door Hans Harbers met Kuhn en Feyerabend, Theo Kuipers met Popper en Lakatos en Jeanne Peijnenburg met de Wiener Kreis).

De deelnemers reageren op de 'Science Wars' in het algemeen en de 'Sokal-affaire' in het bijzonder. Sinds het werk van Kuhn rond 1970 populair werd, is er een debat ontstaan waarin met name natuurwetenschappers zich afzetten tegen vermeende relativistische en anti-wetenschappelijke tendensen onder wetenschapsonderzoekers. De Sokal-affaire is daarbij het voorlopig meest geruchtmakende treffen in deze Science Wars. Het lukte de Amerikaanse fysicus Alan Sokal in 1996 om een fake artikel, getiteld Transgressing the boundaries: towards a transformative hermeneutics of quantum gravity, geplaatst te krijgen in het Amerikaanse toonaangevende postmoderne wetenschappelijke tijdschrift Social Text.

Het artikel van Henk de Regt in Wijsgerig Perspectief, (nr. 2, 1999/2000) over de 'Science Wars' vormt het startpunt voor de forumdiscussie.

Datum en tijd

maandag 19 februari 2001, 20.00 uur

Discussieleider

Lolle Nauta

Titel

De 'Science Wars'

Serie

100 jaar wetenschapsfilosofie - in hoofdlijnen en kopstukken

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Oratie