Gemeente Den Helder

Doorlichting agrarische bedrijven: besparen op energie, water en afval

betreft: week: week 07

In onze regio, de kop van Noord-Holland, vindt de komende tijd het project 'Duurzaam Ondernemen op het Erf' plaats. Op grote schaal worden agrarische bedrijven doorgelicht op de onderdelen energie, water en afval. Bedrijven met veehouderij en teelten in de open grond kunnen zich aanmelden om voor een doorlichting in aanmerking te komen.

De doorlichting is een gezamenlijk initiatief van belanghebbende partners in de agrarische sector. De samenwerkende organisaties maken het mogelijk dat de doorlichting specifiek wordt gemaakt voor het agrarische bedrijf. Daarbij wordt de doorlichting eenmalig aangeboden voor 250 gulden, in plaats van 1500 gulden. Bedrijfsgebouwen (exclusief de kasruimte) en woning worden door een deskundige doorgelicht op energie, water en afval. De doorlichting geeft u als agrariër een compleet overzicht van de individuele besparingsmogelijkheden. Deze kunnen oplopen tot duizenden guldens per jaar. Uiteindelijk ontvangt iedere deelnemer een compleet besparingsdossier met de verbetermaatregelen, de kosten voor realisatie (inclusief subsidies), een lijst van gekwalificeerde installateurs en een overzicht van gemiddelde verbruikcijfers in de sector.

Voorlichtingsbijeenkomsten Agrarische ondernemers die meer informatie willen over de doorlichting zijn welkom op de voorlichtingsbijeenkomsten. In Noord-Holland Noord worden de bijeenkomsten georganiseerd op de volgende avonden: - Maandag 19 februari in Handelscentrum BolleNoord, Groteweg 9 te 't Zand - Dinsdag 20 februari bij de Rabobank Wieringerland, Brinkweg 17 te Wieringerwerf - Maandag 12 maart in De Pelikaan, Pelikaanweg 18 in De Koog op Texel De aanvang is steeds om 19.45 uur. Meer weten? Bel de Infolijn van de WLTO: 023- 5162360.

Partners Duurzaam Ondernemen op het Erf is een initiatief van Novem in samenwerking met Provincie Noord-Holland, WLTO, Rabobank, Nuon, Gewestbureau Kop van Noord-Holland, SUM, ISW, MRA en de deelnemende gemeenten: Akersloot, Amstelveen, Andijk, Anna Paulowna, Beemster, Bergen, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Graft-De Rijp, Harenkarspel, Heerhugowaard, Heiloo, Landsmeer, Limmen, Niedorp, Noorder Koggenland, Obdam, Opmeer, Ouder-Amstel, Stede Broec, Texel, Venhuizen, Waterland, Wervershoof, Wester Koggenland, Wieringen, Wieringermeer, Wognum, Wormerland, Zeevang en Zijpe. De Projectcoördinatie is in handen van Beco Milieu Management & Advies. De uitvoering vindt plaats door: Beco, WLTO Advies, DLV, CLM en VEK.

Belang duurzaamheid Duurzaam ondernemen is essentieel voor het milieu en voor de agrarische bedrijven. Duurzame maatregelen zijn een ontlasting voor de leefomgeving en realiseren financiële besparingen voor de ondernemers. Daarbij kan de agrarische sector door deze grootschalige actie beter inspelen op komende marktontwikkelingen, zoals de verhoging van de ecotax.

laaste verandering: februari 15, 2001