PERSBERICHT
VIDEOLEZING DR. DWIGHT NELSON VAN ANDREWS UNIVERSITY OVER DE STRIJD TUSSEN GOED EN KWAAD DIE DE WERELDGESCHIEDENIS BEHEERST.

Op maandag 19 februari a.s. wordt in gebouw De Ruimte in Vierhouten de tweede van een serie videolezingen georganiseerd met Dr. Dwight Nelson van Andrews University , die in zal gaan op vragen die bij veel mensen leven ten aanzien van een liefhebbende God versus een wereld waarin het kwaad vaak de overhand lijkt te hebben

Hoe kan een liefhebbende God toestaan dat er voortdurend mensen slachtoffer worden van hongersnoden, aardbevingen, oorlogen en ziekte? Waarom staat een almachtige God toe dat kinderen sterven en gezinnen ontwricht raken door ziekte en dood? De lezing met als titel "Starwars" gaat op de vragen over de strijd tussen duisternis en licht, het conflict tussen kosmische dimensies. Bestaat er een satan en over welke macht beschikt hij? Waaraan kunnen we hem herkennen, waarom laat God toe dat hij rampspoed aanricht en de mens op het verkeerde been zet en van welke technieken bedient de gevallen Engel ooit lichtdrager genoemd- zich om de mens op het verkeerde been te zetten en vervolgens op het verkeerde spoor te brengen? En wat is de rol van Jezus Christus in de strijd tussen licht en duisternis zoals de Bijbel ons die vertelt? Dwight Nelson zal in zijn lezing de uitspraken van de briljante professor A.C. Lewis aanhalen, die lange tijd overtuigd atheïst was, maar zich ontwikkelde tot een overtuigd volgeling van Christus. Lewis rekent af met de gedachte van steeds meer moderne theologen en gelovigen die menen dat Christus vooral een goed mens geweest is en een groot leraar zoals Buddha, Mohammed of Confucius, maar die Christus niet accepteren als God. Iemand die de dingen zegt die Jezus Christus ons gezegd heeft, zo betoogt Lewis, kan niet alleen maar een groot moreel leraar zijn. Of hij is wat Hij zegt te zijn, de zoon van God of hij is een leugenaar. Wie de Bijbel serieus wil nemen inclusief Jezus Christus zal een eenduidige keuze moeten maken. Hij was of de zoon van God met het bijbehorende gezag, of Hij was dat niet, en in dat laatste geval is hij iemand die in strijd met de waarheid sprak of erger. Een tussenweg in de vorm van een "goed mens" of "een groot leraar" bestaat niet, is strijdig aan het optreden en de uitspraken van Jezus.

Via deze en talloze andere voorbeelden en citaten zal Dwight Nelson proberen licht te scheppen in tal van levensvragen en duidelijk malen dat religie en godsbeleving weliswaar de ultieme vrijheid belichamen, maar geenszins vrijblijvendheden zijn. Waar de moderne mens zich een beeld van God probeert te vormen "naar zijn eigen beeld", is dat een zienswijze die haaks staat op de God die zich in de Bijbel presenteert als degene die de mens schiep naar "Zijn beeld".

De lezingencyclus van Dr. Dwight Nelson is inmiddels door miljoenen mensen met belangstelling gevolgd via satellietverbindingen op 7600 plaatsen in 100 landen en in 40 talen. De organisatoren van de 8 maandagavonden in De Ruimte te Vierhouten zijn buitengewoon verheugd dit bijzondere programma nu ook in Nederland, met Nederlandse vertaling, te kunnen brengen. De volledige tekst van de videolezing is op internet te downloaden via http://www.net98.org/lectures/english02.html voor hen die niet in de gelegenheid zijn a.s. maandag naar de ruimte te komen. Ook de lezing van vorige week is op internet te vinden voor wie m gemist heeft via http://www.net98.org/lectures/english01.html

Deze lezing ging in op de vraag of we feestend afstevenen naar een onverwacht einde, zoals de opvarenden van de Titanic. Of zoals de ganzen, die kort voor kerstmis tegen elkaar zeggen: "we hebben het nog nooit zo goed gehad als nu".

De engelstalige tekst van de lezingen is via genoemde internetlinks ook in real audio te beluisteren.

De toegang tot de lezingen van Dr. Dwight Nelson is gratis en geheel vrijblijvend. U bent van harte welkom alle 8 de lezingen te bezoeken, maar ook voor een incidenteel bezoek aan een lezing waarvan het onderwerp u in het bijzonder interesseert bent u van harte welkom. Onderwerpen die voor de komende weken op het programma staan zijn o.m. de val van alle grote beschavingen zoals het Griekse, het Romeinse en het Perzische rijk en de betekenis daarvan voor onze eigen beschaving, het vinden van innerlijke rust in het stresstijdperk, de betekenis van de verschillende dieren in de bijbelboeken Daniël en Openbaringen, het gedachtengoed van Darwin in relatie tot wat de Bijbel ons leert over onze wordingsgeschiedenis en tal van andere kwesties die met onze herkomst , ons heden en onze toekomst te maken hebben in relatie tot de boodschap die de Bijbel ons brengt.

Dr. Dwight Nelson maakt in zijn lezingencyclus geen moment de indruk de wijsheid in pacht te hebben, maar reikt op onnavolgbare wijze argumenten en stof tot nadenken aan, waarop wereldwijd vele tienduizenden mensen met groot enthousiasme gereageerd hebben. Nelson voegt niets toe aan de Bijbel, maar reikt sleutels aan om het door velen onbegrepen boek te ontsluiten en de inhoud van dit bijzondere boek toe te passen in het dagelijks leven in de 21e eeuw.

De lezing van a.s. maandag vangt aan om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is de zaal open en wordt u welkom geheten onder het genot van een kopje koffie.

Gebouw De Ruimte is het voormalige Protestants Militair Tehuis (PMT) aan de Elspeterweg 177 te Vierhouten, tegenover de Generaal Winkelmankazerne. Graag tot ziens!

Persinfo: 055 366 32 42 (Ruud Diekman).
Apeldoorn 15 februari 2001