Isotis

IsoTis N.V. MAAKT RESULTATEN VOOR 2000 BEKEND
OPBRENGST BEURSGANG EUR 80 MILJOEN
TISSUE ENGINEERED BOT IN KLINISCHE STUDIES

Bilthoven, 19 februari 2001 De biomedische onderneming IsoTis N.V. (Euronext Amsterdam: ISO), toonaangevend in de vervangingsgeneeskunde, maakt vandaag de resultaten voor het jaar 2000 bekend.

Hoogtepunten van het jaar 2000

· Inkomsten met 33 procent gestegen

· Kaspositie van EUR 79,7 miljoen

· Beursgang (IPO), Euronext Amsterdam, opbrengst EUR 80 miljoen
· EUR 2,9 miljoen EU-subsidie voor gezamenlijk kraakbeenprogramma
· Ervaren team voor marketing en sales opgezet
· Kleine medische hulpmiddelen goedgekeurd en geïntroduceerd
· Exclusieve overeenkomst voor levering van eerste generatie tissue engineered huid en kraakbeen
· Start van eerste klinische studies in de wereld met autoloog (d.w.z. op basis van de cellen van de patiënt zelf) tissue engineered bot
Vooruitzichten

· Start nieuwe patiëntenstudies voor diverse weefsels in 2001
· Tenminste verdubbeling van de totale inkomsten verwacht voor 2001
· Verwachte ontwikkeling kosten in 2001 vergelijkbaar met stijging in 2000
· Kaspositie naar verwachting voldoende om eind 2004 of begin 2005 break-even te bereiken
Toelichting op de resultaten

Inkomsten in 2000
In 2000 stegen de totale inkomsten met 33% tot EUR 1,83 miljoen. De inkomsten zijn in te delen in de volgende categorieën; R&D contractonderzoeken, verkopen en subsidies. § De inkomsten uit R&D contractonderzoeken halveerden. Dit waren de laatste "mijlpaal" betalingen van het contractonderzoek voor IsoTis' biomedische coating op metalen implantaten. De laatste contractuele mijlpalen zijn in 2000 betaald en het product zal naar verwachting in 2001 bijdragen aan de verkoopcijfers.

§ In 2000 heeft IsoTis haar eerste inkomsten uit de verkopen van kleine medische hulpmiddelen gegenereerd.

§ De inkomsten uit overheidssubsidies verdubbelden, voornamelijk als gevolg van de toekenning van nieuwe subsidies. Na de verkrijging van een grote R&D-subsidie van de EU met het IsoBone project in 1998, verkreeg IsoTis, in een samenwerkingsverband van academische en industriële partners, een nieuwe EU-subsidie (EUR 2,9 miljoen) ter financiering van de ontwikkeling van tissue

engineered kraakbeen. Bijna EUR 1 miljoen van het totale bedrag is bestemd voor de financiering van de deelname van IsoTis aan Scafcart, zoals het programma is genoemd.

Kosten en uitgaven in 2000
In lijn met de verwachting van de onderneming stegen de totale kosten in het afgelopen boekjaar met 70% tot EUR 10,95 miljoen. Deze stijging werd voornamelijk veroorzaakt door een uitbreiding van het personeelsbestand van gemiddeld 52 in 1999 tot gemiddeld 87 in 2000. De kosten en uitgaven zijn in drie categorieën onder te verdelen: § Research en development kosten zijn met 59% toegenomen, voornamelijk door het grotere aantal personeelsleden, hogere betalingen aan externe onderzoeksinstituten, een toename in externe preklinische en klinische studies, een toename in het gebruik van laboratoriumbenodigdheden en toegenomen kosten voor onder andere prototypes, instrumenten en verpakkingen.

§ Algemene, verkoop en administratiekosten namen toe met 78%, voornamelijk als gevolg van de toename van personeelsleden en de eenmalige kosten (indirect) gerelateerd aan de IPO.

§ Afschrijvingen stegen het afgelopen boekjaar met 83% als gevolg van investeringen in additionele laboratoria in het jaar 1999. Ook de nieuwe investeringen in laboratorium- en productieapparatuur en informatietechnologie in 2000 droegen bij aan deze stijging.

Zoals verwacht bedroeg het netto verlies voor het jaar 2000 EUR 8.1 miljoen, tegen een netto verlies van EUR 4,8 miljoen voor 1999.

Opbrengst beursgang EUR 80 miljoen
Op 6 oktober 2000 verkreeg IsoTis een notering aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam, met een plaatsing van 8 miljoen aandelen tegen een prijs van EUR 10 per aandeel. De beursintroductie resulteerde in een bruto opbrengst van EUR 80 miljoen (netto EUR 72,9 miljoen) voor de onderneming.

Vooruitzichten
IsoTis verwacht haar totale inkomsten in 2001 tenminste te verdubbelen. De verwachting is dat het effect van introducties van de SynPlug, de biomimetische CaP coating en de eerste generatie tissue engineered kraakbeen en huid zal resulteren in een belangrijke bijdrage van de verkopen aan de totale inkomsten. De onderneming gelooft dat ze in staat zal zijn nieuwe R&D contractonderzoeken af te sluiten, wat zal leiden tot meer contractinkomsten. Inkomsten uit subsidies zullen naar verwachting verder stijgen, omdat deze deels gerelateerd zijn aan de (stijgende) R&D-uitgaven.

IsoTis verwacht dat het niveau van totale kosten in 2001 zal blijven stijgen, vergelijkbaar met de stijging van 2000, aangezien naast de continue focus op onderzoek en ontwikkeling sales en marketing een steeds belangrijker rol zal spelen. De onderneming verwacht dat het gemiddeld aantal werknemers in 2001 zal groeien tot ongeveer 120.

Per 31 december 2000 heeft IsoTis een kaspositie van EUR 79,7 miljoen. Het management is van mening dat deze kaspositie voldoende is voor de onderneming om het business plan uit te voeren tot break-even wordt bereikt, naar verwachting eind 2004, begin 2005.

Clemens van Blitterswijk, president en chief executive officer, IsoTis N.V, "2000 is een belangrijk jaar geweest in de jonge geschiedenis van IsoTis. De onderneming ging in oktober naar de beurs en in december werd gestart met de eerste menselijke klinische studies in de wereld met autoloog tissue engineered bot. Ik verwacht dat in het komende jaar aanvullende studies met tissue engineered bot en huid zullen worden gestart, en ben optimistisch over de stijging van het aantal exclusieve overeenkomsten voor de levering van onze eerste generatie tissue engineered huid en kraakbeen. We verwachten dat IsoTis significante inkomsten uit de verkoop van producten zal genereren. Wij verwachten ook overeenkomsten te kunnen aankondigen met enkele van de grote spelers in de gezondheidszorgindustrie, die een belangrijke bijdrage aan het resultaat zullen leveren. We zullen daarnaast onze R&D-inspanningen verder opvoeren, om het assortiment tissue engineered producten te kunnen uitbreiden."

Gang van zaken 2000

Tissue engineered bot
In December 2000 startte IsoTis haar eerste klinische studies voor tissue engineered bot. Dit is de eerste keer dat autoloog tissue engineered bot wordt gebruikt in klinische studies bij mensen. De evaluaties vinden plaats in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en Westeinde Ziekenhuis in Den Haag. Het aantal patiënten betrokken bij deze klinische studies voor tandheelkundige toepassingen en revisie-heupchirurgie zal gedurende 2001 worden uitgebreid. De onderneming verwacht 'multicenter' klinische studies op te kunnen starten eind 2001 of begin 2002.

Tissue engineered kraakbeen
Het jaar 2000 bracht de eerste succesvolle stappen in het op de markt brengen van eerste generatie tissue engineered kraakbeen. Er werden vijf overeenkomsten gesloten voor de levering van eerste generatie tissue engineered kraakbeen (patiënt-eigen gekweekt kraakbeen) aan ziekenhuizen in Spanje, voor de behandeling van articulaire kniedefecten. Er is ook voortgang geboekt bij onderzoek en ontwikkeling van IsoTis' tweede generatie tissue engineered kraakbeen. Het programma zal verder worden versterkt door de onlangs bekendgemaakte overeenkomst met het Massachusetts Institute of Technology ('MIT'), als gevolg waarvan MIT IsoTis een exclusieve licentie zal verlenen op fundamentele octrooien.

Tissue engineered huid
De afronding van het eerste generatie tissue engineered huid programma gaf IsoTis de gelegenheid om in de tweede helft van 2000 een aanvang te maken met de commerciële exploitatie van dit product. De eerste concrete resultaten omvatten onder meer een exclusieve overeenkomst met een keten van ziekenhuizen in Duitsland. Volgens de overeenkomst zal IsoTis eerste generatie tissue engineered huid (in het laboratorium gekweekte opperhuidlaag), voor de behandeling van brandwonden, leveren aan twee Berufsgenossenschaften (BG) klinieken in Duitsland. Onderzoek en ontwikkeling van IsoTis' tweede generatie tissue engineered huid verloopt voorspoedig, door de inspanningen van het eigen team en de zeer goede samenwerking met de BG klinieken in Duitsland en het Brandwondencentrum in Beverwijk.

Biomedische hulpmiddelen
De belangrijkste ontwikkeling in de biomaterialenprogramma's was de productie van een nieuwe cement restrictor, SynPlug, als opvolger van ShuttleStop. SynPlug heeft een verbeterd ontwerp, en is gemaakt van PolyActive, IsoTis' eigen biologisch afbreekbare co-polymeersysteem, en wordt gebruikt in gecementeerde heupimplantaten. De verkoop van SynPlug zal naar verwachting starten in de eerste helft van 2001.

IsoTis N.V.
IsoTis, gevestigd in Bilthoven en opgericht in 1996, ontwikkelt hybride technologieën voor de vervanging van menselijk weefsel. Het bedrijf wil de kwaliteit van menselijk leven verbeteren door te voorzien in de vraag naar weefsel- en orgaanvervanging. Daarbij wil IsoTis uitgroeien tot een vooraanstaand bedrijf op het gebied van vervangingsgeneeskunde, door een brug te slaan tussen materiaaltechnologie, biotechnologie en tissue engineering.

IsoTis heeft momenteel ongeveer 110 medewerkers. In aanvulling op de eigen internationale wetenschappelijke teams, heeft IsoTis overeenkomsten met vooraanstaande instellingen voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van materiaalwetenschappen en tissue engineering, zoals MIT (Boston,VS), Tsinghua University (China), en de academische ziekenhuizen van Leiden, Maastricht, Twente en Utrecht. Sinds 1996 heeft IsoTis ongeveer ¤ 106 miljoen aan aandelenkapitaal aangetrokken (inclusief opbrengst van de beursgang dd. 6 oktober, 2000).

Voor informatie:
IsoTis:
Hans Herklots, Esther Ras
Corporate communications & investor relations
Tel: +31(0)30 229 5271
Fax: +31(0)30 228 0255
E-mail: public.relations@isotis.com
Website: http://www.isotis.com