Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 19 februari 2001.

Agalev veroordeelt luchtaanval op Irak


Met de vorige week uitgevoerde luchtaanval op Irak door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië dreigt een erg gevaarlijke politieke escalatie in het Midden-Oosten te ontstaan. En dat om verschillende redenen:


1. De situatie in het Midden-Oosten is precair, er is nog geen regering in Israël en het buitensporig geweld waarmee de intifada bestreden wordt, roept nog meer geweld op. Door de inval op Irak zal de spanning in de regio ongetwijfeld verhogen. Ook Egypte, bondgenoot van de VS, vindt deze aanval onaanvaardbaar. Wat de gevolgen zijn, valt niet te voorspellen. En dat net voor het aangekondigde bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan het Golfgebied.


2. Hiermee verkleint de kans op een deelname van Irak aan de onderhandelingen om uit de impasse te geraken rond de toegang van de inspectieteams op Irakees grondgebied. Precies op 26 februari zouden binnen de VN in New York de onderhandelingen terzake hervat worden.

Tot nu toe heeft België zich niet uitgesproken over de acties zelf. Er was enkel een uitdrukking van bezorgdheid, in algemene termen. Het feit dat de aanval gezamenlijk door de VS en de UK werd uitgevoerd, zonder enige vorm van overleg met de Verenigde Naties, is voor ons ontoelaatbaar. In de fractie zullen we minister Michel hierover vragen stellen en aansturen op een Europese houding terzake.

Tegelijk willen we het debat in een noodzakelijke ruimere context plaatsen. Het regime van Saddam Hoessein blijft te verwerpen, daar kan geen twijfel over bestaan. Maar de vraag naar de zin van het embargo dat hoe langer hoe zwaarder weegt op Irak dient dringend opnieuw gesteld te worden. We weten dat vooral de bevolking getroffen wordt en dat het regime na 10 jaar embargo nog steeds stevig in het zadel zit. Heiligt het doel de middelen nog wel? We zullen binnen de commissie Buitenlandse Zaken initiatief nemen om dit binnen afzienbare tijd te voeren.

België heeft in het verleden met de campagne rond de antipersoonsmijnen aangetoond internationaal te kunnen wegen. Binnenkort is België lid van de veiligheidsraad van de VN. Agalev roept de Belgische regering op zich goed op die opdracht voor te bereiden en mee een rol te spelen in een duurzame en geweldloze oplossing voor de plaats van Irak in de internationale gemeenschap.

Leen Laenens,
Volksvertegenwoordiger Agalev


Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/