Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Op weg naar een andere cultuur: de eerste stap(pen) gezet. Advies van de externe commissie CRIEM

Een publicatie bij het onderwerp Integratie
19 februari 2001
De Commissie Criminaliteit in relatie tot integratie van etnische minderheden (CRIEM) heeft in 1998 de taak gekregen onderzoek te doen naar de aard en omvang van de betrokkenheid van allochtone jongeren bij verschillende vormen van criminaliteit en te analyseren welke factoren hieraan ten grondslag liggen. Op grond van de bevindingen worden beleidsvoornemens geformuleerd. De commissie heeft hiertoe de afgelopen twee jaar pilots gevolgd in acht gemeenten en gesproken met betrokkenen en bestuurders. De pilots waren gericht op:


* individuele trajectbegeleiding aan jongeren met wie het al mis is gegaan of dreigt mis te gaan;

* voorkomen en tegengaan van spijbelen en voortijdig schoolverlaten door jongeren intensief te begeleiden naar het onderwijs en de arbeidsmarkt;

* voorkomen en tegengaan van achterstanden in de ontwikkeling van heel jonge kinderen om te voorkomen dat zij met een achterstand aan hun schoolloopbaan beginnen.

Op basis van hun bevindingen hebben zij een advies uitgebracht om te kijken hoe de ervaringen van deze pilots van nut kunnen zijn voor alle andere gemeenten die met soortgelijke problemen te maken hebben.


***Zie het originele bericht voor downloaden in PDF-formaat***