Gemeente Breda

19-02-2001

Breda maakt tussenstand Grotestedenbeleid op
Met een zelfanalyse over de onderwerpen jeugd en herstructurering woonmilieus maakt het college van burgemeester en wethouders een tussenstand op voor het Grotestedenbeleid. Een visitatiecommissie bezoekt in het najaar de gemeenten die bij het Grotestedenbeleid betrokken zijn, waaronder ook Breda. Beide activiteiten vormen samen het kwaliteitssysteem Zelfanalyse en visitatie. Op basis van de Stadsvisie, de ambities van Breda voor de periode 1999-2005, heeft Breda zich hiertoe verplicht. In 1999 is een zelfanalyse en visitatie gehouden over alle themas van het Gotestedenbeleid. In 2003 gebeurt dit opnieuw. Begin maart komt het college met een plan van aanpak.

De zelfanalyse heeft meerdere doelen. De gemeenteraad krijgt meer helderheid over de ontwikkelingen en resultaten van het Grotestedenbeleid tot nu toe. Ook leren de betrokken gemeenten op deze manier van elkaars ervaringen. De resultaten van deze kwaliteitsronde zijn bruikbaar voor de minister voor het Grotestedenbeleid, die voor de Tweede Kamer een tussenstand opmaakt.

Hebben we bereikt wat we hebben afgesproken? Merken de bewoners daar ook echt iets van? Zitten we op de goede weg? Wat gaan we het komende jaar realiseren? Op deze en andere vragen over doel en aanpak geeft de zelfanalyse antwoord, toegespitst op de themas jeugd en herstructurering woonmilieus.

Zelfanalyse en visitatie is een kwaliteitsinstrument, dat in samenwerking met het Rijk is ontwikkeld en bestaat uit een aantal onderdelen. Het geeft een algemeen beeld van de maatschappelijke ontwikkelingen en beleidsprestaties in Breda, op basis van gegevens uit de Stadsmonitor 2000. Daarnaast geeft het een beschrijving van hoe Breda omgaat met het Grotestedenbeleid.

Breda, 19 februari 2001