Arcadis

PERSBERICHT

Arnhem, 19 februari 2001

ARCADIS assisteert bij Kustbescherming in china

ARCADIS Euroconsult gaat samen met Wetlands International de kust op het schiereiland Leizhou (gelegen in de provincie Guangdong) beter beschermen tegen tyfoons met behulp van mangrovebossen. De Nederlandse regering heeft hiervoor de regering van de Volksrepubliek China een schenking van ruim 5.4 miljoen gulden aangeboden. De totale contractwaarde bedraagt 9.1 miljoen gulden, bij een looptijd van 3 jaar.

In het gebied ligt het grootste in China nog overgebleven mangrovebos met een oppervlakte van 12 duizend hectare. De laatste decennia hebben de bossen zwaar geleden van grootschalige exploitatie en kap, om ruimte te maken voor viskweekvijvers.

Mangrovebossen komen vooral voor aan de kust, in beschutte plaatsen bij riviermondingen. Ze geven bescherming tegen de zee en vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de plaatselijke bevolking door de mogelijkheden voor visserij, garnalenteelt en houtproductie. Daarnaast zijn de mangrovebossen ecologisch van groot belang. Ze vormen een broedplaats voor vissen en schelpdieren; talloze trekvogels vinden er een rustplaats, waaronder vele beschermde en bedreigde soorten.

Het kustgebied van Leizhou wordt regelmatig getroffen door tyfoons. De aangerichte economische schade aan dorpen en landbouwgebieden is telkens enorm. Zo veroorzaakte in september 1995 een tyfoon voor 1.2 miljard US dollar schade. Het behoud van de mangrovebossen is van groot belang voor de bescherming en economische ontwikkeling van de bewoners van de kuststreek en het achterliggende land.

In het project wordt samen met de bevolking gewerkt aan vernieuwde en betere methodes om de mangroven te beheren. Vervolgens zullen stukken bos opnieuw worden aangeplant. Publieksacties moeten de bevolking bewust maken van het belang van de mangrovebossen voor de veiligheid, natuur en hun eigen economische ontwikkeling. Tenslotte zal het project assisteren bij het uitbreiden en inrichten van het nieuwe Zhangjiang Nationaal Natuurreservaat.

Deze week start het project met de eerste fase, waarin de nadruk ligt op het verzamelen van gegevens, die met de biodiversiteit van het mangrovebos te maken hebben, zowel op ecologische als sociaal economisch gebied. Die gegevens zullen worden gebruikt om kaarten te maken en om management informatie systemen op te zetten.

ARCADIS Euroconsult is een dochteronderneming van ARCADIS, de internationale dienstverlenende kennisorganisatie op het gebied van infrastructuur, milieu, gebouwen en communications. ARCADIS Euroconsult is een internationaal advies- en ingenieursbureau met ruim 50 jaar ervaring op het gebied van rurale en stedelijke ontwikkeling. Jaarlijks zijn ruim 300 medewerkers samen met lokale bureaus en instanties actief in meer dan 50 landen op circa 90 projecten.

Meer informatie:

W.J.M. Verheugt of J. Dalmeijer

e-mail:w.j.m.verheugt@arcadis.nl /j.dalmeijer@arcadis.nl

tel.: 026 3577237 / 026-3577334