Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 19 februari 2001

Toezeggingen van minister wekken verwachtingen
Zalm erkent problemen toonbankinstellingen rondom euro

Leidschendam, 19 februari 2001 - In Den Haag heeft vandaag een gesprek plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van de gezamenlijke toonbankinstellingen - vertegenwoordigd door PlatformDetailhandel.nl, Koninklijk Horeca Nederland en de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie - en minister Zalm van Financiën over de invoering van de euro.

Koninklijk Horeca Nederland

Landelijk voorzitter, de heer S.J. Geenemans, vertegenwoordigde de horeca tijdens bovengenoemd overleg. Het persoonlijk overleg met minister Zalm wordt vanaf nu elke twee maanden voortgezet.

Het aprilnummer van Horeca Nederland gaat in op de voorlichtingsactiviteiten die dit voorjaar op stapel staan.

Ondernemers die nu al aan de slag willen: surf naar www.horeca.org en download de Eurochecklist voor het horecabedrijf, die Koninklijk Horeca Nederland samen met het Europlatform en vele ondernemers ontwikkelde.

Na afloop van het gesprek met de minister gaven de eerder genoemde organisaties - goed voor 250.000 toonbankinstellingen en 750.000 medewerkers - aan dat de minister in het gesprek hoge verwachtingen heeft gewekt met zijn uitspraken.

Tijdens een vervolggesprek hopen zij meer duidelijkheid te verkrijgen over de resultaten van de door de minister gedane toezeggingen. Mede dank zij die toezeggingen zouden de problemen die consumenten en medewerkers kunnen ondervinden ten tijde van de introductie van de euro, beperkt kunnen blijven.

De minister zal er zich persoonlijk voor inzetten dat de consument op
1 januari 2002 voldoende contant euro-geld ter beschikking heeft. De minister verwacht dat daarmee niet alleen de verwachte lange wachtrijen aan de kassa achterwege zullen blijven, maar - belangrijker nog - dat daarmee ook de veiligheidsrisico's voor medewerkers en consument kunnen verminderen. De minister verzekerde de toonbankinstellingen ervan dat hij er zorg voor zal dragen de zgn. duale fase zo beperkt mogelijk te houden.

In opdracht van de minister zullen binnenkort namens het ministerie van Financiën gesprekken worden geopend met het Verbond van Verzekeraars teneinde duidelijkheid te scheppen over de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot het verzekeren van de extra risico's die de introductie van de euro met zich brengt.

Daarnaast zullen ook gesprekken worden geopend met de gezamenlijke banken over de openstellingstijden ten tijde van de introductie van de euro. Toonbankinstellingen gaan er daarbij van uit dat de openingstijden van de banken in Nederland gedurende die periode zo maximaal als mogelijk zullen zijn, dat geldt dus ook voor de komende oud- en nieuwjaarsdag. Ook zal de minister van de banken garanties eisen met betrekking tot het storingsvrij functioneren van het electronisch betalen en zal hij er tevens zorg voor laten dragen dat alle gelduitgifte-automaten voortdurend aangevuld zullen worden door de banken.

Tot slot werd afgesproken dat de minister en de toonbankinstellingen dit jaar verder iedere twee maanden bij elkaar zullen komen om de voortgang te bespreken in de voorbereiding van de introductie van de euro.

Het PlatformDetailhandel.nl is een samenwerkingsverband van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland (NWR). De Raad Nederlandse Detailhandel treedt op namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven. De Nationale Winkelraad treedt op namens de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht, het zogenaamde midden- en kleinbedrijf. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt de totale bedrijfstak detailhandel.