GAK

Datum : 19/2/2001
Verzekeringsplicht tijdens onbetaald verlof

De Wet onbetaald verlof en sociale verzekeringen, in werking getreden op 1 oktober 1998, neemt de belemmeringen in de sociale verzekeringen weg voor het opnemen van onbetaald verlof. Onder onbetaald verlof wordt verstaan: een tussen werkgever en werknemer overeengekomen periode waarbij de werknemer geen arbeid verricht maar het dienstverband wel blijft bestaan. Tijdens onbetaald verlof blijft de werknemer wel verzekerd voor de WW maar niet voor de Ziektewet en WAO
-mits dat verlof maximaal achttien maanden duurt.
* Ziektewet en WAO
Als een werknemer met onbetaald verlof gaat, eindigt zijn Ziektewet- en WAO-verzekering direct ingaande de eerste verlofdag. De verplichte verzekering gaat weer in op de dag dat het werk volgens afspraak wordt hervat.
Tijdens het onbetaald verlof heeft de werknemer bij arbeidsongeschiktheid dus nóch recht op loondoorbetaling van loon door zijn werkgever nóch recht op een Ziektewetuitkering. Vanaf de dag dat volgens de verlofovereenkomst de arbeid zou moeten worden hervat, is de werkgever in de regel op grond van de Wet uitbreiding loondoorbetaling bij ziekte (WULBZ) verplicht het loon door te betalen. Alleen als de werkgever niet de verplichting heeft het loon door te betalen, zal de uitvoeringsinstelling ziekengeld uitkeren -mits het verlof niet langer dan 18 maanden heeft geduurd.
De dag waarop het werk zou moeten zijn hervat geldt als eerste ziektedag en daarmee ook als eerste dag van de wachtperiode voor het recht op een WAO-uitkering. De werknemer hoeft zich dus niet vrijwillig te verzekeren. Bij (ernstige) ziekte van de werknemer tijdens het onbetaald verlof kunnen werknemer en werkgever overigens besluiten het verlof eerder te doen eindigen.
* WW
In geval van werkloosheid gedurende het verlof heeft de werknemer
-als aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan- direct recht op een WW-uitkering. Bij het vaststellen van het urenverlies en de referte-eis wordt de verlofperiode tot een maximum van achttien maanden buiten beschouwing gelaten. Voor de arbeidsverleden-eis worden de dagen waarover verlof is genoten, gelijkgesteld met dagen waarover loon is genoten.

* Ziekenfonds
Een werknemer die vóór aanvang van het onbetaald verlof verplicht verzekerd was ingevolge de Ziekenfondswet, blijft dat gedurende maximaal achttien maanden vanaf de eerste onbetaald verlofdag. Gedurende het onbetaald verlof is hij naast de nominale premie ook een forfaitaire premie aan het Ziekenfonds verschuldigd. De werkgever dient de werknemer bij het Ziekenfonds af te melden en daarbij aan te geven dat dit gebeurt in het kader van onbetaald verlof. In verband met het vaststellen van de forfaitaire premie moet hij daarbij ook begin- en einddatum van het onbetaald verlof doorgeven.

* MSV-melding
Tijdens het onbetaald verlof betaalt de werkgever geen loon en hoeft dus ook geen sv-premies af te dragen (hoewel het dienstverband gewoon blijft bestaan). Om de uitvoeringsinstelling hiervan op de hoogte te stellen moet de werkgever een MSV-melding insturen waarin hij aangeeft dat de verzekering voor de werknemer tijdelijk wordt beëindigd en de reden hiervoor.

top