Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


Pronk: Conclusies van het IPCC zijn zorgwekkend (2/19/01)
De conclusies van het IPCC, een intergoevernementeel panel van wetenschappers, over de effecten van klimaatverandering, zijn zorgwekkend. Ze onderstrepen nogmaals hoe belangrijk het is dat de internationale klimaatonderhandelingen tot een goed resultaat moeten worden gebracht. Dit zegt minister Pronk, naar aanleiding van het rapport dat vandaag door het IPCC is gepresenteerd.

Volgens het IPCC zullen als gevolg van klimaatverandering de extreme weersomstandigheden wereldwijd toenemen. Dit rapport geeft aan dat hittegolven, droogtes, tropische cyclonen en extreme regenbuien zullen leiden tot onder andere meer sterftegevallen, oogstverliezen, schade aan gebouwen en infrastructuur, bodemerosie, aardverschuivingen en modderlawines. Veranderingen in neerslag en temperatuur zullen per regio verschillende gevolgen hebben. Vooral ontwikkelingslanden zullen onevenredig zwaar getroffen worden, mede doordat deze landen minder goed in staat zijn om zich aan te passen aan de effecten van klimaatverandering. Ook Europa zal schade ondervinden, doordat het gevaar van overstromingen in kustgebieden en langs rivieren, zal toenemen. De zomers zullen droger zijn in Zuid-Europa en de winters natter. Ook ecosystemen komen door klimaatverandering in gevaar, vooral koraalriffen en wetlands. Naar schatting zal de helft van de Alpine gletsjers verdwijnen in de 21e eeuw.

Volgens minister Pronk zijn deze conclusies eens te meer een argument om bij de klimaatconferentie eind juni/begin juli (cop6+) afspraken te maken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Ook zullen er volgens het IPCC maatregelen genomen moeten worden om de schade te beperken en mensen zich te laten aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Het panel van wetenschappers kwam afgelopen week bijeen in Genève. Het tweede IPCC rapport over de gevolgen van het broeikaseffect voor mens en natuur is vandaag uitgebracht. Het eerste IPCC rapport over de oorzaken van klimaatverandering werd in januari in Shanghai vastgesteld. Dat rapport gaf nog sterkere bewijzen dat het menselijk handelen van invloed is op het klimaat. Het derde IPCC rapport over de mogelijke maatregelen en kosten van klimaatverandering zal worden vastgesteld begin maart in Accra (Ghana).

(bron: http://www.minvrom.nl/minvrom/pagina.html?id=3769)