PERSBERICHT

De Stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ) publiceert vandaag het rapport

"Aan vervanging toe?

Methadonverstrekking in de ambulante verslavingszorg 1995-1999"

Methadon is sedert 30 jaar het meest gebruikte vervangend middel bij hulpverlening aan opiaatgebruikers. In Nederland krijgen op dit moment ongeveer 13.500 cliënten methadon. De gemiddelde leeftijd van deze cliënten is 36 jaar (1994: 32 jaar). Het percentage 50+ is nog klein (circa 4%) maar neemt gestaag toe. De populatie methadoncliënten "dikt in"; er zijn weinig nieuwkomers en het merendeel blijft langer in de methadonverstrekking hangen. Er is een kleine groep (ruim 500 cliënten) die zich in 1999 voor de eerste keer meldt. Deze cliënten zijn gemiddeld jonger en vaker van allochtone herkomst.

Dit blijkt uit een onderzoek met behulp van het Landelijk Alcohol en Drugs Informatiesysteem (LADIS) waaraan alle ambulante verslavingszorg instellingen deelnemen.

38% van de cliënten maakt dagelijks van de verstrekking gebruik. Een steeds grotere groep komt eenmaal (of minder) per week bij de methadonpost. Methadon wordt vooral in vloeibare vorm verstrekt (79%). Het gebruik van methadon in tabletvorm neemt mede op grond van economische motieven toe.

In vergelijking met andere drugscliënten hebben methadoncliënten langduriger contact met de hulpverlening. In toenemende mate zijn die contacten medisch van aard. De gemiddelde methadondosis van deze cliënten neemt toe, evenals het gemiddeld aantal innames van methadon. Het gaat bijna uitsluitend om onderhoudsbehandeling. Van een afbouwdosis - dit wil zeggen een programma gericht op afkicken - is nauwelijks sprake. Bij elkaar geeft het onderzoek signalen die wijzen op een steeds intensievere zorgbehoefte van een ouder wordende problematische groep druggebruikers en een beperkte nieuwe instroom uit voornamelijk jonge allochtone druggebruikers.

Methadonprogramma s in Nederland vertonen aanzienlijke variatie. Hierbij gaat het onder andere om de hoogte van de dosering, de mate waarin de hulpverlening contacten heeft met de cliënten en de frequentie waarmee drugsgebruikers methadonprogramma s bezoeken.

De resultaten rechtvaardigen de conclusie dat de heroïne epidemie over haar hoogtepunt is. De verslavingszorg moet zich instellen op langdurige zorg aan steeds ouder wordende chronische verslaafden en een groeiende groep allochtone drugscliënten. Door gebrek aan een eenduidige visie op methadonverstrekking is een grote regionale variatie in methadonprogramma s ontstaan.

Het is aan instellingen, overheden en betrokken professionals om te trachten deze visies meer op elkaar af te stemmen.

=o=o=o=

Voor nadere informatie:

A.W. Ouwehand, directeur IVZ Houten

Drs. V. van Alem, onderzoeker IVZ

Drs. A. Mol, onderzoeker IVZ

Stichting Informatievoorziening Zorg

Postbus 504

3990 GH Houten

telefoon: 030-6358220; email: info@sivz.nl


-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
Stichting IVZ
Postbus 504
3990 GH HOUTEN

info@sivz.nl
http://www.sivz.nl