MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

19-02-2001
Brussel stimuleert mkb en werkgelegenheid in grote steden De Europese Commissie heeft bijna 200 miljoen euro uit de structuurfondsen beschikbaar gesteld voor \'Doelstelling 2\' gebieden in Nederland voor de periode tot 2006. Het gaat hierbij om stedelijke gebieden die problemen hebben. Deze Europese fondsen worden aangevuld met 350 miljoen euro Nederlandse publieke gelden en 40 miljoen euro uit de private sector, zodat in totaal bijna 1,3 miljard gulden beschikbaar komt.

De elf gebieden betreffen: Amsterdam (Bijlmer, Amstel en Groot-Oost), Rotterdam (Delfshaven en Feijenoord), Den Haag (Centrum-Zuid), Utrecht (Westflank), Enschede (Stedelijk Hart), Arnhem (kern), Nijmegen (Kanaalgebied), Eindhoven (St Ew) en Maastricht (Noord). De drie speerpunten van het programma zijn: stedelijke economische infrastructuur, stimuleren van economische activiteit en verbetering van milieu en veiligheid. Er zijn concrete doelstellingen vastgelegd: scheppen van 6.5000 banen, revitaliseren van 120 hectare bedrijfsterreinen, 500 mkb-ondernemingen die financieel ondersteund worden en 27 milieu-projecten.

De Franse Commissaris Barnier verantwoordelijk voor het regionaal beleid was zeer content over het Nederlandse programma: "het is uniek dat zoveel verschillende stedelijke gebieden in één enkel programma worden geïntegreerd" en hij spreekt van een "excellent partnership tussen de Commissie en de Nederlandse overheden."

Informatie: mr. U. Schröder