Rechtbank Assen



Uitvoer van legergoederen zonder vergunning komt bedrijf duur te staan
Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 19-02-2001

De rechtbank te Assen heeft bij vonnis van 9 februari jl. Commerce Nieuwediep B.V., gevestigd in de gemeente Aa en Hunze, veroordeeld tot een geldboete van f 50.000,-- wegens het meermalen uitvoeren van strategische goederen zonder vergunning van de Minister van Economische Zaken.

De rechtbank acht bewezen dat de B.V. op 4 juni 1996 en 6 april 1997 een aantal pantservoertuigen, type Lynx, heeft uitgevoerd naar Zuid-Korea en Singapore.

Volgens de rechtbank handelde verdachte weliswaar in opdracht van de eigenaar van de voertuigen in Duitsland, doch zou zij zorgdragen voor de uitvoer daarvan, hetgeen ook is gebeurd. Verdachte, die een groothandel in dump- en legergoederen en -voertuigen exploiteert, moet zich tenminste gerealiseerd hebben dat voor deze uitvoer een vergunning was vereist. Zij heeft namelijk geprobeerd een pantservoertuig naar Polen uit te voeren. Zij is er toen op gewezen dat voor die uitvoer een vergunning was vereist.

Namens verdachte was aangevoerd dat de voertuigen waren gedemilitariseerd en dus niet meer konden worden aangemerkt als strategische goederen. De rechtbank overwoog echter dat ook "gedemilitariseerde" pantservoertuigen voor strategische doeleinden, namelijk als "look-a-like", kunnen worden ingezet.

De in beslag genomen pantservoertuigen werden onttrokken aan het verkeer.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AB0051
(Zie het originele bericht)