Bond tegen het Vloeken


nieuws over de bond nieuws uit binnen- en buitenland kort en bondig nieuws over de bond

Bond tegen het vloeken in actie op scholen

Het werk van de Bond tegen het vloeken breidt zich uit. Met ingang van
1 februari 2001 is - voor het eerst in zijn geschiedenis - een full-time scholenwerker in dienst getreden.

Jongeren zijn voor de Bond tegen het vloeken in Veenendaal een belangrijke doelgroep. Uit het NIPO onderzoek van juli 2000 blijkt dat jongeren het vaakst vloeken. Zij hebben er ook minder moeite mee als ze anderen horen vloeken. Steeds meer leerkrachten en schooldirecties maken zich hier zorgen over. De Bond tegen het vloeken wil scholen een steun in de rug geven in hun strijd tegen vloeken en de toenemende taalverruwing bij hun leerlingen.

Tegen de achtergrond van het voorgaande is per 1 februari 2001 een nieuwe scholenwerker aan de slag gegaan op het bondsbureau in Veenendaal. Deze ervaren onderwijzer gaat zich toeleggen op het geven van gastlessen over vloeken, scheldwoorden, schuttingtaal en andere krachttermen. De lessen zijn bedoeld voor zowel basisscholen als middelbare scholen. De nieuwe functionaris gaat zich ook bezighouden met het ontwikkelen van lesmateriaal.

De Bond tegen het vloeken hoopt dat veel scholen gebruik zullen maken van deze nieuwe mogelijkheid en dat dit bij de jongeren zal leiden tot een grotere bewustwording over hun taalgebruik.

Majoor Bosshardt opent nieuwe kantoor

Met krachtige hand trekt majoor A.M. Bosshardt van het Leger des Heils op vrijdag 22 september het lint voor de deur los. Met deze handeling opent ze officieel het nieuwe Bondsbureau aan het Landjuweel in Veenendaal. Zo'n zeventig genodigden, onder wie bestuursleden, medewerkers en werkgroepleden, waren getuige van de opening. Het bestuur en de medewerkers zijn erg enthousiast over het nieuwe kantoor. 'We zijn er een stuk op vooruit gegaan', aldus de verheugde directeur van de Bond, R. van de Poll. 'In vergelijking met de vorige ruimte aan de Scheepjeshof hebben we veel meer licht en veel meer ruimte. Vooral dit laatste verhoogt het concentratievermogen en komt de kwaliteit van het werk ten goede.' Ook heeft de Bond geen opslagruimte elders meer nodig, wat voorheen wel het geval was. Heel de voorraad ligt nu in het kantoor zelf opgeslagen. In het huidige pand is al een plekje ingeruimd voor de scholenwerker, die binnenkort met zijn activiteiten hoopt te beginnen.

Reclame Code Commissie veroordeelt godslasterlijke poster 'Poster van mannenblad is kwetsend voor gelovigen'

De Reclame Code Commissie (RCC) veroordeelde de reclame van het mannenblad ZSM met de tekst 'Alles is te huur, zelfs god'. Volgens de RCC is de poster nodeloos kwetsend voor de gevoelens van gelovigen. Dit maakte de RCC begin november bekend.

De Bond tegen het vloeken in Veenendaal diende bij de RCC een klacht in over de reclame-poster die in september en oktober langs de openbare wegen hing. 'In deze reclame wordt over God gesproken alsof Hij te huur is. Dat degradeert God tot een alledaags gebruiksvoorwerp dat tegen betaling kan worden ingehuurd', aldus Rijk van de Poll, directeur van de Bond. Volgens ZSM verwees het affiche naar een artikel in het blad waarin een opsomming wordt gegeven van zaken die te huur zijn. De tekst refereerde met name aan een dominee die zich te huur aanbood.

Aandachtstrekker
Het blad gaf onomwonden toe dat Gods Naam er alleen bijgehaald is als aandachtstrekker. Volgens Van de Poll spande ZSM zonder schroom de Schepper voor zijn karretje, om daar commercieel voordeel mee te halen. 'Een dergelijk goedkoop gebruik van de naam van God getuigt van zeer weinig respect voor God en voor mensen die in Hem geloven.' Dat veel mensen dit zo ervaarden, bleek wel uit de vele verdrietige en verontwaardigde reacties die de Bond kreeg over dit billboard.

Preventie
De RCC achtte het affiche kwetsend voor de gevoelens van gelovigen en deed het maandblad de aanbeveling om voortaan niet meer op zo'n manier reclame te maken. De Bond is verheugd over de beslissing van de Commissie. Een dergelijke uitspraak werkt als een preventief signaal naar andere reclamemakers.
Overigens had de bladmanager van ZSM, Martijn van der Neut, al eerder toegezegd om de Naam van God of van Jezus in het vervolg niet meer te gebruiken in een reclame.

Vrijwilliger aan het woord
"Nu hangen er posters tegen het vloeken op het politiebureau"

H. Scholtens uit Amsterdam is in de Bijlmer actief tegen het vloeken. Met zijn scooter-mobiel trekt hij er elke week een middag op uit voor de Bond.

Wat doet u zoal op zo'n middag?
"In diverse winkelcentra deel ik folders uit aan mensen. En ik vraag toestemming om in winkels een sticker of poster op te hangen. Bij de Amsterdam Arena heb ik eens posters aan de buitenkant opgehangen, maar die bleven niet lang plakken. Ook ben ik naar diverse scholen geweest om materiaal en het infovel voor gastlessen aan te bieden."

Hoe reageren mensen op uw activiteiten?
"Heel verschillend. De een is positief, de ander negatief. Sommigen vragen: 'Waar doe je dat voor, van welke kerk gaat dat uit?' Dan zeg ik: 'Het gaat niet van een kerk uit. Of je nu Hervormd of Gereformeerd bent, of een Heilssoldaat, vloeken hoort niet.' Ze vragen ook weleens: 'Dat je dat doet en durft, schaam je je er niet voor?' Maar waarvoor zou ik me schamen? Dat ik geloof? Om met Paulus te spreken: ik schaam mij het Evangelie niet."

Hoe kwam u op het idee om dit te doen?
"De Bond staat altijd met een kraam op de Trefdag van het Leger des Heils in Barneveld. Om te helpen ging ik daar dit jaar rondrijden met een papegaai in mijn karretje. Dat werkte goed. In Amsterdam ging ik er toen ook op uit.
Het is mooi werk, het geeft genoegdoening. Het lukt niet altijd, maar het boeit me. Ik was een keer in een winkelcentrum en daar liepen een paar agenten. De een was aan het bekeuren en de ander, een brigadier, stond toe te kijken. Ik vroeg aan hem of dat wel mocht, stickers en posters ophangen. Het bleek dat je daar een vergunning voor moest hebben. Zo kwamen we in gesprek en van de brigadier mocht ik wel naar het bureau komen en daar wat ophangen. Dat heb ik gedaan en nu hangen er posters tegen het vloeken op het politiebureau."

NIEUWE CD!

De werkgroep Midden-Betuwe heeft een cd uitgebracht: Uw goedheid Heer, is hemelhoog. De cd met niet-ritmische psalmenzang, deels met bovenstem, is opgenomen in de Nederlands Hervormde Kerk in IJzendoorn. Maarten van Dijk begeleidde met het orgel. Een enthousiast werkgroeplid zegt over de cd: Het is op een heel bijzondere manier opgenomen. Als je je ogen dichtdoet, lijkt het net alsof je er zelf bij bent, alsof er iemand achter je zit te zingen.

De cd is voor 27,50 te bestellen bij de Bond tegen het vloeken.

Nederlanders zeggen steeds minder te vloeken

De Bond tegen het vloeken ervaart de uitkomsten van het NIPO-onderzoek Vloeken in Nederland. Vijf jaar geleden en nu als een steun in de rug. Volgens het onderzoek zeggen Nederlanders minder te vloeken, ergeren ze zich steeds meer aan vloeken, zeggen sneller iets van een vloekende medelander en zouden het liefste vloeken op tv vervangen door een piepje.
Lees het hele artikel hier

Bond streeft naar meer reclame op stations
Posters stemmen treinreizigers tot nadenken

De stationsreclame van de Bond tegen het vloeken maakt treinreizigers bewust van hun vloekgedrag. Dat blijkt uit reacties die bij de Bond binnenkomen. Ik denk dat iedereen die langer dan een uur in de trein gezeten heeft jullie advertentie wel gezien heeft (en je denkt er meteen over na, wat moet je anders in de trein?) e-mailde een treinreizigster ons.

Gedurende de weken dat de poster Uw Naam worde geheiligd op de NS-stations te zien is, bezoeken dagelijks tientallen internetters meer dan gewoon onze internetsite. Deze bevindingen staven het mini-onderzoek dat vorig jaar onder veertig willekeurige treinpassagiers gehouden is. Uit deze steekproef bleek dat 43 procent van de reizigers ervan overtuigd is dat de posters nut hebben. Volgens hen maken de affiches mensen bewust van hun taalgebruik en het gebruik van Gods Naam. Ik vind de posters op het station erg mooi en denk dat dit effectief is, ook al is het misschien een onbewust proces, aldus een andere treinreiziger.

Steun
De posters stemmen niet alleen tot nadenken, maar zijn ook een steun in de rug van gelovige treinreizigers. Ik voel me altijd heel bemoedigd als ik op stations jullie posters tegenkom. Ik heb namelijk een grote angst om mensen te benaderen over hun woordgebruik. Zodra een vloek klinkt, zit ik met het dilemma wel of niet iets (durven) zeggen. Door jullie posters weet ik weer dat ik niet de enige ben die iets tegen vloeken heeft, mailde een Rotterdamse studente.

Probleem
De Bond is verheugd over het duidelijke effect van de affiches en de reacties die ze oproepen. Tegelijkertijd betreurt de stichting dat deze boodschap niet vaker en langer uitgedragen kan worden. In 2000 is de oproep om Gods Naam te heiligen slechts acht weken op de stations te zien. Eén week langer dan in 1999. Maar zeven jaar geleden hingen onze posters bijna een half jaar op de stations, aldus de directeur van de Bond, R. van de Poll. Het probleem zit hem in de enorme kosten voor het plaatsen van de posters en het bescheiden budget van de Bond.

Groei bij Bond

De Bond tegen het vloeken blijft groeien. Het aantal donateurs stijgt nog steeds. Net als het aantal werkgroepen dat plaatselijk actie voert voor de Bond. Op dit moment zijn er 37. De vraag naar voorlichting over vloeken en taalverruwing neemt toe. Kortom, steeds meer Nederlanders vinden dat het vloeken een halt moet worden toegeroepen.

Help mee om de achterban van de Bond te vergroten! Vraag op ons kantoor wervingsfolders aan, om uit te delen aan familie, vrienden of kennissen die de Bond nog niet steunen. Samen staan voor Zijn Naam', is de titel van de folder.

Campinghouders enthousiast over zomeractie tegen vloeken

Iedere vloek die mensen die mensen er uit laten komen, is er een te veel, aldus mevrouw Hingstman van camping de Braamsluiper. Daarom heb ik de zomerposter van de Bond opgehangen. Zo denkt ook Alex Dekker, eigenaar van camping de Vossenburcht erover. Het is goed om mensen te wijzen op hun vloekgedrag. Voor sommigen is het zo'n gewoonte geworden. Met de zomerposter van de Bond hopen ze vakantiegangers aan het nadenken te brengen.

Discussie
Ook organisaties die evangeliseren op campings, zoals het Dabarwerk en E&R (Evangelisatie & Recreatie) maakten gebruik van de speciale zomerposters tegen vloeken.

Zorgde deze poster er nu voor dat in de vakantie minder vloeken klonken? Ik heb positieve reacties van mensen gehad, aldus Dekker. Ik zag ze stilstaan voor het bord waar de poster hing, en dan begonnen ze erover te discussiëren.

Klaas Wilting onthult voetbalbord tegen vloeken

Voetbalvereniging RK Edo in De Goorn pakt het gevloek op het voetbalveld aan. Politiewoordvoerder Klaas Wilting onthulde op 7 oktober het bord tegen vloeken. Op initiatief van de commissie normen en waarden is het bord geplaatst. "De commissie wilde iets op poten zetten in onze vereniging en dan ga je zoeken. We kwamen via het internet bij de Bond tegen het vloeken terecht", aldus de heer C. Braas van deze commissie.

Uniek
Dat een voetbalvereniging een bord plaatst, gebeurt wel vaker. Uniek is echter dat de gemeente van Wester Koggenland - waaronder RK Edo valt - alle kosten voor haar rekening nam. Ook de andere vijf voetbalverenigingen in Wester Koggenland mogen op kosten van de gemeente een bord plaatsen. Braas: "Ik hoop dat de andere verenigingen ook meewerken. Samen bereiken we meer."

Om zoveel mogelijk voetballers met de boodschap in aanraking te brengen, is het bord bij de ingang van de kantine geplaatst. Braas, die eveneens scheidsrechter is, hoort enthousiaste reacties op het bord. En hoe gaat het op het veld? "De spelers hebben er nog weleens moeite mee. De dames houden zich goed, maar de heren moeten zo nu en dan toegesproken worden", aldus de Ursemer.

Klaas Wilting onthult het voetbalbord 'Een vloek mist ieder doel'. Het bord staat op een goed zichtbare plaats bij de ingang van de kantine van de voetbalvereniging RK Edo in Ursem.

Valse petitie tegen godslastering doet ronde

Het is niet te geloven. In 2001 verschijnt een film (Corpus Christi) waarin Jezus en Zijn discipelen worden voorgesteld als homo! Er is al een tijdje een toneelstuk bezig...! Misschien kunnen we met zijn allen iets doen. Alsjeblieft, stuur dit door naar al je vrienden om het te ondertekenen en te voorkomen dat deze film verschijnt. (...) Alles wat we nodig hebben is een heleboel handtekeningen en jij kunt helpen!

Dit is de tekst van een petitie tegen een godslasterlijke film, die al vanaf juni over het internet rondgaat. Velen maakten er melding van bij de Bond. De informatie blijkt echter loos alarm te zijn. Een dergelijke film over Jezus is níet in de maak.

Volgens de internetpagina www.snopes.com stamt het bericht over de film uit 1977. Een Amerikaans blad meldde toen dat in Europa interesse was voor het maken van een dergelijke film over Jezus Christus. De lezers mochten hun mening over dit idee geven. Als gevolg ontstond een kettingbrief, om handtekeningen tegen de film verzamelen. De petitie die nu via e-mail rondgaat, bewijst dat een goede petitie nooit verdwijnt, aldus de site. Bij tijd en wijle doet deze kettingbrief namelijk weer de ronde. Op dit moment via de electronische snelweg.

Toneel
Een film blijkt - gelukkig - niet in de maak te zijn, maar wel bestaat er een toneelstuk dat 'Corpus Christi' heet. Hierin wordt Gods Zoon voorgesteld als een homoseksueel. Al vanaf 1998 wordt dit toneelstuk opgevoerd. Zowel in Amerika, als in Engeland en Duitsland leidde dit stuk tot hevige protesten van christenen en moslims.

Aardappeltruck tegen vloeken

Een aardappel en een papegaai vestigen sinds kort de aandacht van automobilisten op hun taalgebruik. Vrachtwagens van het aardappelbedrijf Verweij Aardappelen Barendrecht (VAB) sieren de Nederlandse wegen met een humoristische anti-vloekboodschap. Aangebrand? en In de puree? vraagt een boze of angstige aardappel. Vloek niet!, laat de papegaai hem weten.

Het initiatief is afkomstig van Mark Verweij, directeur van VAB. Als verantwoordelijk ondernemer moet je iets uitstralen in de maatschappij. Bijvoorbeeld door goed met het milieu om te gaan. Als christen-ondernemer ziet Verweij het bovendien als zijn plicht om op te komen voor Gods Naam. En vrachtwagens zijn een steengoed medium om iets uit te dragen, aldus de directeur.

Wellicht een idee voor meer transportbedrijven? De originele stripfiguurtjes leiden in ieder geval tot discussies over vloekgedrag.

Vloeken maakt agressief

Vloeken maakt agressief Wie vloekend, schreeuwend of slaand woede afreageert, wordt daarvan agressiever. Wie daarentegen boosheid rustig verwerkt, is nadien minder agressief.
Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse sociaal-psychologen. De wetenschappers concluderen dat het veel beter is om jezelf te beheersen, dan om woede te koelen door er bijvoorbeeld allerlei krachttermen uit te gooien. Wie zichzelf beheerst, gedraagt zich na verloop van tijd minder agressief dan iemand die stoom afblaast door flink te vloeken of te slaan. Vloeken maakt dus vaak agressief.


* Noorse soldaten willen geen gevloek
Soldaten in Noorwegen willen op een beleefde manier gedrild worden. Het moet afgelopen zijn met het gevloek en getier, zoals dat sinds jaar en dag de gewoonte is. Dit meldt het blad van de strijdkrachten Fortsvarets Forum.

* Zere billen voor de Bond
Vijf uur lang op een paal zitten! Dat is niet niks. Maar vijftien jongens en meisjes uit Goedereede zagen het wel zitten. De tieners lieten zich sponsoren door mensen uit de buurt en haalden op deze manier een mooie opbrengst op voor de Bond tegen het vloeken. Ze hoefden trouwens niet per sé vijf uur achter elkaar op de paal te zitten. Om de 25 minuten mochten ze even van hun houten zitplaats af om wat bewegingsoefeningen te doen.

* Geen vloeken van De Cock
De politieman De Cock mag in de televisieserie 'Baantjer' absoluut niet vloeken. Dat heeft Appie Baantjer, schrijver van de 'De Cock'-boeken, bedongen toen John de Mol hem vroeg of hij de personen uit de boekenserie mocht gebruiken. 'Ik vond het best, maar ik heb afgesproken dat hij De Cock heel zou laten. Want eigenlijk ben ik De Cock. Die mocht niet vloeken enzo. Daaraan houdt hij zich', zegt Baantjer in een interview met het Nederlands Dagblad.

* Henry Jansen uit Deventer stuurde de Bond een gedicht: Baal je ergens van
vloek niet
want deze man
beweert
dat
vloeken niet hoeft
en mij en God bedroeft


* Van Jannine van der Pol uit Hattem kregen we een brief: Hallo, ik ben Jannine van der Pol en ik ben 12 jaar oud. Ik wou graag wat aan u schrijven, is dat goed? Ik had op de schooldag een foldertje gehad en daar heb ik veel over geleerd! Als iemand nu vloekt op paardrijden, want daar zit ik op, dan zeg ik nu altijd: 'Ik wist niet dat jij zondags ook naar de kerk ging, want je zegt een NAAM die ik altijd in de kerk zondags veel hoor". Dan weten ze niks anders te zeggen dan: 'Sorry'. Dan denk ik soms: kon ik er maar nog meer aan doen! Gelukkig hielp God me daarbij.
* Pastoor hekelt tv-spot
Pastoor Wim van Essen van de Sint Willibrord-parochie in Veenendaal ergerde zich aan een televisie-uitzending van Paul de Leeuw. In de bewuste uitzending tijdens de voetbalkampioenschappen eind juni dreef de presentator de spot met de eucharistieviering. Als non verkleed, zittend in een soort biechtstoel, vergeleek De Leeuw de sportbeker met de beker wijn. In een brief aan onder meer de NOS vroeg pastoor Van Essen om meer respect voor 'religieuze en godsdienstige momenten die er nog steeds in de samenleving bestaan'.

* Geen vloeken in Amerikaans tv-programma In de Amerikaanse versie van het televisieprogramma Big Brother mag niet gevloekt worden. Naar Nederlands voorbeeld wordt een aantal onbekenden bij elkaar in een huis gezet om dag en nacht gefilmd te worden. In tegenstelling tot de Nederlandse omroepen, vervangen de Amerikanen vloeken door een piepje. Tijdens live-uitzendingen is hiervoor zelfs een speciale medewerker beschikbaar. Deze moet op een knop drukken om eventuele vloeken weg te piepen.

* Nederland exporteert vloeken
Op de Kaapverdische eilanden in de Atlantische Oceaan klinken steeds vaker Nederlandse vloeken.
Dat zegt Kees Rol, een Nederlandse ondernemer die op de Westafrikaanse eilandengroep werkt. Ik hoor steeds meer Kaapverdianen die met een Rotterdams accent een gvd laten knallen. Het is een vreemde gewaarwording, aldus Rol in het radioprogramma Wereldnet. In Rotterdam wonen naar schatting 25.000 Kaapverdianen. Volgens Rol zijn er veel contacten met het thuisland waardoor de vloekwoorden worden geëxporteerd naar de Afrikaanse eilandengroep.
* Vloeken tegen computer
FNV Bondgenoten signaleert een nieuw probleem: computeragressie. Kenmerken hiervan zijn onder meer vloeken en schelden op de computer en helpdeskmedewerkers. Dit meldt een artikel in de Automatiseringgids. Gefrustreerde computergebruikers uiten zich niet alleen verbaal, maar slaan ook op het toetsenbord en smijten met de muis.

* Vloeken mag, zegengroet verboden
De Amerikaanse Liz Anderson wenst mensen vaak 'een gezegende dag'. Haar werkgever verbood dit echter. 'Religieuze en politieke taal moeten buiten zakelijke gesprekken gehouden worden', aldus de president-directeur. Prompt kreeg al het personeel een memo met dezelfde strekking. Vreemd genoeg werd met geen woord gerept over de vele vloeken van werknemers.