Nuffic

Persberichten

Den Haag, 19 februari 2001

China krijgt Nederlands onderwijsinformatiecentrum BEIJING - In Beijing wordt een informatiebureau voor het Nederlands hoger onderwijs gevestigd. Dat is een initiatief van de Nuffic, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs en het Chinese Service Centre for Scholarly Exchange (CSCSE) in China. Op zondag 18 februari zetten - onder het toeziend oog van minister Hermans - Nuffic-directeur Pieter van Dijk en Wo Shou Xin, directeur generaal van het CSSE de daartoe strekkende handtekeningen. Het decor voor die plechtigheid was een match making conference van het Nederlands en het Chinese hoger onderwijs, waarop de minister een der hoofdsprekers was. De conferentie volgde direct na een Internationale Onderwijsbeurs in Beijing. De Nederlandse universiteiten en hogescholen waren daar goed vertegenwoordigd, mede dankzij coördinatie door de Nuffic en de EVD. De conferentie was bedoeld om een eerste aanzet te geven tot nieuwe samenwerking tussen Nederlandse en Chinese instellingen voor hoger onderwijs.

Op het moment studeren al duizend Chinezen in Nederland. De regering in Beijing stimuleert de uitzending van jong talent naar het buitenland met de gedachte op de achtergrond, dat zij na terugkeer een sleutelrol kunnen spelen in de stormachtige ontwikkeling van het land. Bovendien kunnen op het moment de eigen instellingen voor hoger onderwijs het aanbod van goede studenten nog bij lange na niet verwerken.

Het snel in Beijing te vestigen Netherlands Education Support Office (NESO) wordt het aanspreekpunt van het Nederlands hoger onderwijs in China. Overigens staan op het programma de vestiging van enkele bijkantoren in andere grote steden zoals Sjanghai. Het Nederlandse aanbod beperkt zich overigens niet tot het aanbieden van studieplaatsen. Universiteiten en hogescholen hebben veel meer te bieden, zoals hulp bij de organisatie van het onderwijs, uitwisseling van docenten en onderzoekssamenwerking. Er zijn nu al voorbeelden van Chinese universiteiten die in samenwerking met Nederlandse instellingen nieuwe studierichtingen hebben gevestigd. Ook franchising van Nederlandse curricula is een interessante optie.

De oprichting van het NESO past in het beleid van de Nederlandse overheid om ook onderwijs, kennis en kunde te profileren als onderdeel van het Nederlandse exportpakket. Zuid-Oost en Oost Azië zijn aangewezen als interessant kerngebied voor deze vorm van exportbevordering. Ook in andere landen zullen daarom NESO's gevestigd worden, die organisatorisch zijn ondergebracht bij de Nuffic. Verleden week gaf Minister Hermans officieel het groene licht voor een en ander. Daar hoort financiële ondersteuning bij. De NESO's worden daarnaast medegefinancierd door een groot aantal Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs die actief (willen) zijn op de Aziatische onderwijsmarkt.

Meer informatie
Han van der Horst, Nuffic Communicatie, tel. (070) 4260213, e-mail horst@nuffic.nl

laatste wijziging: februari 2001 |