CDA

Prof. dr. Bemelmans Videc: We hebben moedige politieke en ambtelijke bestuurders nodig

"We hebben moedige politieke en ambtelijke bestuurders nodig." Dit zei Eerste Kamerlid prof. dr. M.L. Bemelmans-Videc tijdens de begrotingsbehandeling Binnenlandse Zaken op 30 januari jl.

"De CDA-fractie heeft bij de begrotingsbehandeling verleden jaar een sterke overheid neergezet; duidelijke gezagsverhoudingen ook in hiërarchische zin, een overheid die een heldere gezagspositie kiest, iets waartoe zij uiteindelijk gelegitimeerd is. Dat vergroot tevens de mogelijkheid van democratische controle op het overheidshandelen", aldus mevr. Bemelmans-Videc

Doorzettingsmacht
"Handhaving, vanuit een visie op een sterke overheid, vraagt in de eerste plaats om doorzettingsmacht, en dat vraagt om te beginnen om duidelijke structuren: d.w.z. duidelijke bevoegdheden. De effectuering van die doorzettingsmacht vraagt naast duidelijke bevoegdheden, duidelijk beleid en eenduidige regelgeving waarvan de effectiviteit en rechtmatigheid inderdaad vaststelbaar is. Bij die vaststelling spelen toezichthouders een cruciale rol. We hebben het dan vooral over de controle op het feitelijk uitvoerend handelen, de opdracht van inspecties en verwante toezichtsorganen. Dat is het aspect van de externe controle

Deugd en vasthoudendheid
"Daarnaast moeten we het hebben over de culturele component: opvattingen over wat goede controle is. De interne controledimensie", aldus Eerste kamerfractiewoordvoerder Bemelmans-Videc.
" (...) in het verleden heb ik uitdrukkelijk stilgestaan bij de deugdethische benadering van bestuurskwaliteit. Wij willen (...) opnieuw aandacht vragen voor de deugdethische component van het verhaal, en dan in het bijzonder voor die lange tijd niet zo gewaarde deugd van de moed, de politieke en bestuurlijke moed."

Prof. dr. Bemelmans-Videc: "Deugden verwijzen naar karakter, naar een mentale staat-van-gereedheid, naar een geesteshouding. Moed impliceert het vasthouden aan een ideaal, ook tegen weerstanden in. Waarom niet buigen? Omdat er iets van belang op het spel staat. Het is dus niet rigiditeit uit persoonlijk prestige, uit eigenwijsheid, maar een vasthouden aan iets wat de moeite waard is. De vasthoudendheid (Thomas van Aguino: perseverantia) geldt in het bijzonder in politiek en bestuur. Botst dan niet met de noodzaak van tolerantie, van gedogen? Sommige zaken zijn intolerantie waard. De dappere dappere combineert deze mentaliteit overigens met prudentie, verstandigheid en oog voor gerechtigheid."

De hele bijdrage van prof. dr. M.L. Bemelmans-Videc kunt u hiernaast downloaden.