Gemeente Hilversum

Persbericht Week 5
(29 januari - 4 februari 2001)

College keurt wijkjaarplannen goed

Op 30 januari stemden burgemeester en wethouders in met de wijkjaarplannen voor 2001. In totaal gaat het om de jaarplannen voor de zeven verschillende wijken waarin Hilversum is opgedeeld.

In deze wijkjaarplannen is te lezen welke activiteiten de gemeente, SIS (opbouwwerk), Politie en Corporaties in de verschillende wijken gaan ondernemen in 2001. Alle partijen hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de wijkjaarplannen.

Een apart onderdeel binnen die wijkjaarplannen is het activiteitenoverzicht in het kader van Buurt&Beheer. De nauwe samenwerking met bewoners bij de totstandkoming van dat activiteitenoverzicht is een voorbeeld van de werkwijze zoals de gemeente die voorstaat bij Buurt&Beheer.

Overzicht per wijk

De wijkjaarplannen geven per wijk een overzicht van de voorgenomen activiteiten van de verschillende samenwerkende partijen in die wijk. Daarnaast wordt in de wijkjaarplannen verantwoording afgelegd over de activiteiten in 2000.

Bewoners zijn nauw betrokken bij het doen van voorstellen en het maken van keuzen over de besteding van de wijkbudgetten (fl. 25.000,- tot fl. 50.000,- per wijk) die in de wijkjaarplannen zijn opgenomen. Al vanaf mei 2000 is door bewoners begonnen met het inventariseren van knelpunten en bewoners hebben zelf het draagvlak in de betreffende buurten aangetoond voor voorstellen die zij hebben gedaan.

Wijksignalering

Een belangrijk element in de wijkjaarplannen is de wijksignalering. Voor de wijksignalering is gebruik gemaakt van gegevens van CBS, de gemeentelijke omnibusenquête en van de kennis van de gemeentelijke wijkcoördinator.

Deze wijksignalering is een beschrijving van de wijk die (op termijn) gebruikt kan worden op prioriteiten te stellen in de wijken.

Wijkplannen inzien

Alle bewoners die actief zijn in het kader van Buurt&Beheer krijgen binnenkort - tegelijk met de toezending aan de raadsleden - het wijkjaarplan van hun wijk toegezonden. De wijkjaarplannen liggen vanaf 20 februari ter inzage in de burgerleeskamer van het raadhuis, en bij de balie van de dienst Stads- ontwikkeling. Een wijkjaarplan kan ook worden toegezonden. U kunt een exemplaar aanvragen bij mevrouw A. Scheers, werkzaam bij het secretariaat van Buurt&Beheer, telefoon 629 23 80.

Raadscommissie

De wijkjaarplannen worden toegelicht in de raadscommissie Verkeer en Buurt op maandag 19 februari 2001.